Gazdaság

CD-ROM ISMERTETÉS – Gazdasági eseménykalauz

(Generico multimédia CD-ROM; Print Line Stúdió, 1999.)

A vállalkozások gazdálkodását szabályozó törvények, rendeletek, állásfoglalások között nem csak az egyszerű halandók, de még a számviteli szakemberek is igen nehezen igazodnak el. A modern számítógépek és az egyre fejlettebb szoftverek ma már némiképp megkönnyítik a könyvelők, kontrollerek, gazdasági vezetők munkáját, ha azok ismerik a könyvelési szabályokat, ha tudják, hogy az adott tevékenységekhez milyen számviteli és adótörvények kapcsolódnak, egy gazdasági esemény milyen bizonylatok használatát teszi szükségessé, s milyen adófizetési kötelezettségek vonatkoznak rá.

A Pénzügyi és Számviteli Főiskola számviteli tanszékének munkatársai fél évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni egy olyan CD-ROM elkészítésével, amely segítséget nyújt a szakembereknek az egyes gazdasági események elszámolásához szükséges szakmai anyagok összegyűjtéséhez. Az adattár szakmai lektora az Ernst&Young Kft. volt, amely a megjelenést is támogatta.

A CD a vállalkozások tevékenysége során leggyakrabban előforduló 250 gazdasági esemény leírását, számviteli elszámolását tartalmazza, megjelölve többek között az adott témához kapcsolódó paragrafusokat, az elszámoláshoz szükséges bizonylatokat, az adóbevallási kapcsolatokat, valamint a hibázást követő esetleges szankciókat. Az elektronikus kiadvány tartalmazza a számviteli törvény, a gazdasági társaságokról, valamint az általános forgalmi adóról szóló törvények joganyagát, a kapcsolódó adóhivatali állásfoglalásokat, továbbá a társadalombiztosítási és a személyi jövedelemadó törvényből a vonatkozó részeket. A három alaptörvény teljes joganyagában is kereshet a felhasználó címszavak szerint. A 250 gazdasági esemény elszámolását pedig rövid példán keresztül levezetve is megtalálhatja.

A 100 bizonylatot tartalmazó bizonylattár kinyomtatható, s számos olyan tételt is kínál, amelyet nyomtatványboltban nem lehet elérni. A bizonylatok a gazdasági eseményekhez kapcsolódva is megjelennek, például a gépkocsi importot elszámoló példánál valamennyi idevonatkozó dokumentum előjön. Lekérdezhető továbbá negyedévre előre az adónaptár, ami a következő három hónapban esedékes adófizetési kötelezettségek időpontjait tartalmazza. A CD-ROM 150 olyan alapfogalmat is ismertet, amelyekkel nem árt tisztában lenni; ilyen például a bruttó elszámolás, a teljesség és a valódiság elve, vagy épp a 30 ezer forint alatti egyedi beszerzés fogalma.

A kiadvány hasznos segítséget nyújt a kettős könyvvitelt vezető cégek számviteli munkájához, de az egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozások, valamint a számviteli tanulmányokat folytató szakemberek is eredményesen hasznosíthatják.

A Generico CD-ROM negyedévente aktualizálva – és 25 eseménnyel kibővítve – jelenik meg. Az alapváltozat PC-Windows környezetben működtethető, de Macintosh változatban is megrendelhető. Kezelése egyszerű, akár egérrel, akár billentyűkkel megoldható. Ajánlott konfiguráció: Pentium processzor; 32 MB RAM; 16 bites színfelbontást biztosító monitor-kártya; kétszeres CD-ROM meghajtó; hangkártya; Apple Computer QuickTime for Windows szoftvercsomag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik