Gazdaság

Jól indul

TOVÁBB CSÖKKENT AZ INFLÁCIÓ. Mindössze 0,3 százalékkal nőttek az árak 1998 decemberében, így – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint – az év utolsó hónapjában az előző esztendő azonos időszakához képest már csak 10,3 százalékos inflációt regisztráltak (lásd a grafikont). Tavaly januártól decemberig az árak átlagosan 14,3 százalékkal emelkedtek.

OPTIMISTA GAZDASÁGPOLITIKUSOK. A pénzügyi és a gazdasági tárca, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lefelé módosította az 1999. évre várható egész éves inflációs prognózisát; az eredetileg jelzett 10-11 százalék helyett egyszámjegyű áremelkedést várnak – hangzott el Járai Zsigmond, Chikán Attila és Surányi György múlt heti közös tájékoztatóján. Az MNB várakozása szerint 1999 decemberében a 12 havi infláció 8 százalék körül lesz. A jegybank előzetes számításai alapján 1998-ban 5,1-5,3 százalékkal nőtt a GDP, szemben a megelőző évi 4,6 százalékkal.

A JÖVŐBEN BÍZNAK. A Beszerzési Menedzser Index értéke 38,5-es értéken állt decemberben, ami novemberhez képest mintegy 10 százalékpontos, az 1997. decemberihez viszonyítva pedig 5,5 százalékpontos csökkenést takar – áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság közleményében. A vállalatok mindazonáltal élénkülésre számítanak; a beszerzési mennyiség és az új rendelésállomány indexe a termelési mutatónál kevésbé csökkent.

LAPOK VÁNDORÚTON. Két-három hét múlva a Postabank sajtóportfoliója átkerül a Magyar Fejlesztési Bankhoz, mivel az átadás-átvétel részletei jogilag tisztázottak – közölte Gansperger Gyula, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. elnök-vezérigazgatója. A Postabank 1998. végi mérleg szerinti vesztesége valószínűleg 157,3 milliárd forintot tett ki. Egyébiránt a Postabank részvényesei feljelentést tettek az előző menedzsment, az igazgatóság és a felügyelőbizottság ellen.

HULLÁMZÓ TŐZSDE. Komoly árfolyam-emelkedéssel kezdte az idei évet a Budapesti Értéktőzsde: a csütörtöki nyitónapon rögvest 465,3 ponttal nőtt a BUX értéke, amit pénteken további 170 pontos javulás követett. E hét elején azután bekövetkezett a korrekció: hétfőn 101,9, kedden pedig újabb 14,7 ponttal esett a mutató, amely végül 6826,3 ponton zárt.

KAMATCSÖKKENTÉS. Az MNB pénteken azonnali hatállyal csökkentette repokamatait. Az overnight aktív repokamat 1,00 százalékponttal, 18,50 százalékra, az 1 hónapos passzív repo és betétei kamat 0,75 százalékponttal, évi 16,00 százalékra, az overnight passzív repo és betéti kamat pedig 0,50 százalékponttal, évi 13,50 százalékra mérséklődött. A jegybank bejelentette, hogy február elsejétől egységesen évi 10-ről 9 százalékra csökkenti a forint- és a devizaforrások után képzett tartalékra fizetett kamatláb mértékét.

ELFOGATÓPARANCS A GLOBEX-VEZETŐK ELLEN. A Pesti Központi Kerületi Bíróság kiadta a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó határozatát Vajda László, a Globex Holding tulajdonosa és Vellai Györgyi, a cég vezérigazgatója ellen. A végzést a nyomozati anyag alapján – amely még változhat – sikkasztás, számviteli fegyelem megsértése, valamint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt adták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik