Gazdaság

A Birodalom

A Kordax története a nyolcvanas évek végén kezdődött. Kelemen Iván eredeti munkahelye, a Nívó Vegyesipari és Szolgáltató Kisszövetkezet – tevékenységi körök alapján – tucatnyi kft.-re osztódott. Az egyik Kelemen-tulajdont, a Ferromat Bt.-t még 1990-ben átalakították kft.-vé; lényegében ennek, illetve részben a Nívó-cégeknek a törzstőkéje képezte az 1991-ben alapított Kordax Rt. alapját. Nem véletlen, hogy a Kordax a szerzetesek ruházatát összefogó övről, a kordáról kapta a nevét; így fogták volna össze a vállalatcsoportot is.

Az rt. 20 munkavállalóval és egy befuccsolt kísérlettel indult: 35 milliót ruháztak be egy csepeli Bingo-terem kialakításába, a fogadóiroda azonban hamar elvérzett. A szerencse viszont nem pártolt el teljesen a cégtől, hiszen az megszerezte a Videoton üzletét. A fehérvári társaság alkatrészért vodkát kapott cseh partnereitől; az akkor literenként 60 forintos szeszesitalt idehaza a Kordax értékesítette, szép haszonnal. A vodka egy év alatt lecsengett, s jött a gázolaj és az ominózus bérmunka-konstrukció. Működése harmadik évében már a Kordaxé volt a hazai gázolaj-nagykereskedelem 45 százaléka, s a 37. legnagyobb magyar céggé tornászta fel magát. Fénykorában a Kordax kereskedelmi, sajtó- és olajbirodalomként is működött. Közvetlenül avagy leányvállalatain keresztül tulajdonossá vált a Kis Úttörő és Verseny Áruházakban, megvásárolta a Röltex-láncot, a Royal Bútor Rt.-t és a Triál Sportszerkereskedelmi Rt.-t. Kiadta és finanszírozta a Respublika hetilapot, az Új-Magyarország napilapot, s a Nemzeti Sport közel 30 százaléka is áttételesen az érdekeltségébe tartozott. Megalapította az egri Városi TV-t, s beszállt az A3 televízióba is.

A birodalomból mára “csupán” a Kordoil Rt., a Ferromat Bt., a Ferromat 2000 Kft., az Exter Petrol Kft., az Aranium Kft. – és ezek vállalatai – maradtak. A Röltex darabjaira forgácsolódva felszámolás alatt áll, az üzletek kívülállók kezébe kerültek. Felszámolás alatti a Royal is, bár üzleteinek egy részét az Aranium visszavásárolta. A sajtóbirodalom teljesen eltűnt; a Respubilkát hajdan kiadó Merkantil Kft. tevékenység nélküli alvócég. Elveszett az egri Városi TV többségi, s az egykori A3 TV kisebbségi tulajdona is. A Kordax ingatlanjait (Budaörsön 42 ezer négyzetméter, Lovasberényben 120 hektár, Óbudán egy hektár, a Zugligeti úton székház, Parádsasváron kastély) a felszámoló eladta. A Kordax részvényeit lefoglalta a VPOP, a cég felszámolás alatt áll; a vég szeptemberben, a felszámolás második évfordulója körül várható. Megmaradt viszont a Kis Úttörő Áruház és a Verseny Áruház az Aranium Kft. kezében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik