Gazdaság

AZ AMERITECH TERVEI – Drágán mérik

Újabb befektetésre készül a közép- és kelet-európai térségben az Ameritech. A cégnek Magyarországon már több érdekeltsége van; egyebek mellett meghatározó tulajdonos a liberalizációra készülő országos koncessziós szolgáltató cégben is.

Hosszú távú stratégiai befektetésnek tekinti itteni vállalkozását a Matáv Rt. részvényeinek 29,8 százalékát kezében tartó Ameritech. Ezért a cég és a Deutsche Telekom alkotta MagyarCom konzorcium nem kíván további Matáv-részvényeket eladni. Ha mégis erre szánná el magát a társaság, akkor – jelentette ki a közelmúltban Budapesten járt Richard C. Notebaert – rengeteget kérnének érte. Az Ameritech elnök-vezérigazgatója elégedett a Matáv tavalyi eredményével: a 22 százalékos bevételnövekedéssel és a tőzsdei bevezetéssel. A társaságok közötti további együttműködés és a kapacitások jobb kihasználása érdekében a Matáv – regionális központként – csatlakozik az amerikai cég európai érdekeltségeinek hálózatához.

Az Ameritech 1990-től napjainkig mintegy 7 milliárd dollárt invesztált az európai távközlésbe, s így a legnagyobb távközlési befektetőnek számít a piacon. Mostanában egyre többször hallani arról, hogy az amerikaiak újabb beruházási lehetőségeket keresnek a kontinensen. A következő állomáshely Notebaert reményei szerint Ausztria lesz. Az osztrák állami távközlési társaság részvényeinek 25 százalékáért tízegynéhány céggel kell megküzdeniük. A privatizációs bokszmeccs végeredményét várhatóan nyár közepén hirdetik ki.

A társaság Európában legutóbb a TeleDanmarkban szerzett részesedést. A dán cég a Pannon GSM Rt. egyik meghatározó tulajdonosa. Az amerikaiak ugyanakkor érdekeltek a Matávon keresztül a másik magyar mobilszolgáltatóban, a Westel 900 GSM Rt.-ben is. A versenytörvény és a mobiltársaságok koncessziós szerződése kizárja ezt a fajta közvetett tulajdonlást a két azonos tevékenységet végző vállalatnál. Éppen ezért a TeleDanmarknak legkésőbb szeptemberig ki kell vonulnia a Pannonból. Notebaert nem találta indokoltnak a részvények kényszerű értékesítését, de elfogadta a magyar jogi előírásokat.

Időközben napvilágot látott, hogy az Ameritech a jövő év végéig, 1-3 milliárd dolláros befektetéssel érdekeltséget kíván szerezni egy újabb régióbéli cégben, de a helyszínről még nem született döntés. A tervet meghiúsíthatja, ha az Ameritech megszerzi az osztrák távközlési társaságban megcélzott részesedést; akkor ugyanis egy évig nem vállalkozik újabb befektetésre.

A mellékletet Regős Zsuzsa szerkesztette

Ajánlott videó

Olvasói sztorik