Gazdaság

Takarmánytenger

A bőséges takarmánybúza- és a rekordmennyiségűnek ígérkező takarmánykukorica-termés miatt igen nyomott árak alakultak ki a hazai piacon. A Budapesti Árutőzsde (BÁT) határidős gabonaszekciójában a takarmánybúza-jegyzések mára teljesen elszakadtak – az átlagosan 10-12 ezer forinttal magasabb – étkezési búza árának alakulásától, és masszívan csökkenő tendenciát mutatnak. A szeptember végén kifutó októberi jegyzést például csak 16 100 forintos tonnánkénti áron kezdték az alkuszok. A távolabbi határidők elszámolóárai sem tanúskodtak a piaci szereplők áremelkedési várakozásairól (1997. december: 17 230 forint, 1998. március: 18 400 forint).

Tőzsdei szereplők szerint a takarmánybúza jegyzésének mostani alacsony árszintje egyértelműen a belső piaci felhasználást jelentősen meghaladó készletek miatt alakult ki. A mintegy 1,5 millió tonnára becsült takarmánybúza-felesleg egyetlen levezető csatornája az – egyelőre csak csordogáló – export lehet, így az árak jövőbeni alakulását döntően a kivitel lehetőségei határozzák meg. Határidős dollárárfolyammal számolva az 1997. decemberi jegyzés ára jelenleg 85 dollár, az 1998. márciusié pedig 88 dollár alatt van. Brókervélemények szerint ezen az árszinten már előbb-utóbb lehet vevőt találni a magyar takarmánybúzára.

A takarmánykukoricát termelők a betakarítás után szintén a bőség zavarával küszködhetnek majd. A rendkívül kedvező időjárásnak köszönhetően még a visszafogottabb becslések szerint is mintegy 6,5 millió tonnás termés várható, ami – figyelembe véve a Gabonaszövetség által 500 ezer tonnára tett átmenőkészleteket – 3 millió tonnás exportfelesleget jelent. A BÁT-on a várható kínálati túlsúly nyomása alatt a kukoricajegyzések az utóbbi hetekben lassan, de biztosan csökkentek. Az októberi határidő a hét elején – ez egyébként az idei év minimuma – már csak 16 300 forintos tonnánkénti árfolyamon állt, de az 1998. júliusi utolsó újtermésű határidő árfolyama sem haladta meg jelentősen a 20 ezer forintot. A tényleges áruszállítással végződő fizikai piacról sem érkeznek magasabb üzletkötésekről hírek. A kereskedők szerint egyre több termelő hajlandó a 15 000 forintos állami garantált árat alig meghaladó áron leszerződni. Az árutulajdonosok mentsvára (élve az állam nagyvonalú támogatásával) itt is a raktározás és a jövő évi export lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik