Gazdaság

OTP-PRIVATIZÁCIÓ – Aranyra váltanak

Legkorábban október közepén fejeződik be az OTP privatizációja. Ennek lehetőségét a legnagyobb hazai bank múlt heti rendkívüli közgyűlése teremtette meg. A részvényesek döntése szerint az állam 25 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdoni hányada egyetlen, egyezer forint névértékű elsőbbségi részvényre olvadna.

Még a nyári szünet előtt módosította az Országgyűlés a privatizációs törvényt. A változtatás szerint azoknál a társaságoknál – OTP Bank, Matáv, Mol -, ahol a legkisebb állami részesedés mértékét a jogszabály melléklete egy szavazatelsőbbségi részvényben állapítja meg (és az állami tulajdonos a közgyűlés döntéséhez szükséges tulajdonrésszel rendelkezik), ott az állam javára szavazatelsőbbségi részvényt kell kibocsátani.

A szakzsargonban csak aranyrészvényként elterjedt papír például az OTP Banknál garantálja, hogy állami egyetértés nélkül ne dönthessenek az alaptőke, illetve az egyes részvényfajtákhoz fűződő jogok megváltoztatásáról. Ugyancsak az állam áldása szükségeltetik a bank más hitelintézettel való egyesüléséhez, beolvadásához, szétválásához, átalakulásához.

Mindezeken túl az OTP Bank vezetőségének a pénzügyminiszterrel egyeztetnie kell a monetáris politika bizonyos kérdéseiről is – hangsúlyozta Csányi Sándor elnök-vezérigazgató az aranyrészvényt szentesítő múlt heti rendkívüli közgyűlésen. Korábban sokan sérelmezték, hogy a lakossági hitelezés és az önkormányzati finanszírozás területén a hitelintézet a monetáris politikával ellentétes döntéseket hoz. Csányi ezzel kapcsolatban megjegyezte: a jegybank hatósági és ellenőrzési jogosítványai, valamint az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet év elején megnövelt hatásköre biztosítja az OTP szoros állami felügyeletét. Emlékeztetett arra is: a pénzügyminiszterrel való egyeztetés csak ajánlat, nem kötelezettség.

Balázs Csaba, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ügyvezető igazgatója szerint mindenesetre október közepére új vevők tulajdonába kerülhet a bank 25 százalékos tulajdoni hányada. Hogy kiknek a kezébe, az – az értékesítési ügylet egyéb részleteivel együtt – ma még titok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik