Gazdaság

SOPRONI SÖRGYÁR – Friss csapolás

A tavalyinál kétszer magasabb adózás előtti eredményről, és 23 százalékkal növekvő árbevételről számolt be a Soproni Sörgyár féléves jelentése. Mindazonáltal az eredmények összehasonlítása igencsak nehézkes, miután a martfűi sörgyár tavasszal beolvadt a soproniba, s a féléves mérlegben már szerepelnek az új családtag eredményei is.

A volumenben 2 százalékkal zsugorodó hazai piacon a két sörgyár egyesített értékesítése 1,6 százalékkal, 762 ezer hektoliterre növekedett. Az eladások 3-4 százalékos emelését előirányzó terv teljesítése tehát reálisnak látszik. A Soproni Sörgyár piaci részesedése 21,7-ről 22,5 százalékra bővült.

Az április végi egyesülés miatt a martfűi sörgyár első négy havi eredménye az eredménytartalékba került. Így a féléves mutató a Sopron első hat havi, illetve a Martfű májusi és júniusi eredményét tartalmazza. Tavaly a féléves eredmények 351, illetve 362 millió forintra rúgtak. A mostani 705 milliós profit összehasonlítási alapja tehát leginkább az a 472 millió forint lehet, amely a tavalyi első féléves soproni teljesítmény és a beolvadt cég 1996. májusi és júniusi (durva becsléssel 121 millió forintra tett) nyereségének összegeként adódik.

A Sopron árbevételének növekedése kisebb részben az eladási mennyiség növelésének, nagyobb részben az áremeléseknek volt köszönhető. Jelentősen kedvezőbbé vált a sörgyár pénzügyi helyzete: a pénzeszközök közel 80 millióval emelkedtek, miközben a kötelezettségek 744 millió forinttal csökkentek. A likviditási ráta így 80 százalékról 133 százalékra növekedett (a likviditási gyorsráta ugyanakkor továbbra is igen alacsony). Az előbbiek, illetve a hitelkamatok csökkenése nyomán a pénzügyi eredmény 52 millióval emelkedett. A meghatározó tulajdonos, a Brau Union AG az egyesülést követő részvény-visszavásárlásokkal 95,2 százalékra növelte részesedését a Martfűben. Tulajdoni aránya így a korábbi 53,1 százalékról 69,5 százalékra növekedett a Soproni Sörgyárban.

Jótékony hatással volt a társaság részvényeinek árfolyamára a két cég egybeolvadása. A tavalyi hosszból kimaradt papír ára a fúzió hírére mintegy megduplázódott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik