Gazdaság

OTP BANK – Élvonalbeli eredmények

Magyarország legnagyobb pénzintézete a féléves gyorsjelentésben nyilvánosságra hozott eredményekkel is igazolta részvénye árfolyamának több mint kétszeres emelkedését. (Az év első napjaiban a tőzsdén 2900 forint körül forogtak e papírok, míg újabban 6300-6500 forint körül mozgott az árfolyam.) Az OTP Bank Rt. első féléves adózás előtti eredménye megközelítette a 9,3 milliárd forintot, míg a leányvállalatok teljesítményét is tükröző, konszern szintű konszolidált adózás előtti eredmény meghaladta a 11,2 milliárdot. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest 48, illetve 69 százalékos növekedésnek felel meg. A bank 1327 milliárd forintos mérlegfőösszege 17,5, míg a konszern 1391 milliárd forintos mutatója 21,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel azelőttinél – azaz az ugrásszerű eredményjavulás mögött nagyrészt intenzív fejlődés áll.

A bank nettó kamatbevétele az első félévben 28,1 milliárd forint volt – azaz érdekes módon 0,2 százalékkal csökkent a bázishoz képest. A hitelállomány minősége kismértékben javult, míg ugyanis a kihelyezések növekedtek, a minősített kintlevőségek állománya 6,5 százalékkal csökkent. (A banknak június végén 49,4 milliárd forintra rúgott a minősített hitelportfoliója, amire 28,9 milliárd forintnyi céltartalékot képeztek.)

A nem kamat jellegű bevételek elérték a 14,6 milliárd forintot: ez 92 százalékos növekedést takar. Ezen belül a nettó jutalék- és díjbevételek 44 százalékkal emelkedtek, meghaladván a 6 milliárd forintot. A személyi jellegű ráfordítások a menedzsment tervei szerint alakultak. A két esztendeje megkezdett létszámcsökkentési program folytatódott; az egy évvel ezelőttihez képest ma mintegy 1200 fővel dolgoznak kevesebben a hitelintézetnél.

Az OTP 326 milliárd forintos hitelportfoliójában több lényeges változás is történt. Drasztikusan, 42 százalékkal csökkentek az önkormányzatoknak nyújtott kölcsönök; a lakáshitel-állomány 5,6 milliárd forinttal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál; ugyanakkor a vállalkozói hitelek 43 százalékkal emelkedtek. (Utóbbin belül a bank növelte a villamosenergia-iparban és a kőolajfeldolgozás területén tevékenykedő vállalatok arányát, míg a kisvállalkozások súlya csaknem 5 százalékponttal tovább zsugorodott.)

A konszolidált leányvállalatok közül kiemelkedően teljesített az 507 millió forintos adózás előtti eredményt elérő OTP Bróker Rt., illetve a Budapesti Árutőzsdén, valamint a határidős devizapiacokon aktív, 208 millió forintos profitot hozó OTP Forex Kft. is. A főként gépjármű-finanszírozásra szakosodott Merkantil Bank Rt. 313 millió forintos adózás előtti eredménnyel zárta a félévet, míg a londoni székhelyű, kereskedelem-finanszírozással foglalkozó HIF Ltd. 141 millió forintos nyereséget produkált. A fekete bárány továbbra is az évről évre veszteséges OTP-Garancia Biztosító, amely a hírek szerint idén is jelentős deficitet halmozott fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik