Gazdaság

A NORILSZK NIKKEL PRIVATIZÁCIÓJA – Áron alul

Sikerrel védte ki a támadásokat az orosz Oneximbank vezére, Vladimir Potanyin, miután megszerezte a Norilszk Nikkel meghatározó részvénycsomagját. A legfrissebb hírek szerint Potanyin bejelentette, hogy ringbe száll a Rosznyeft olajtársaságért vívandó privatizációs küzdelemben is.

Rövid idő alatt második győzelmét aratta vetélytársai felett az orosz Oneximbank, amikor is augusztus hatodikán 250 millió dollárért (részvényenként 8,85 dollár) megszerezte a hatalmas Norilszk Nikkel vállalat 38 százalékát. Július végén a bank a Szvjazinveszt távközlési holding 25 százalékát nyerte el egy vetélytársai által manipuláltnak minősített privatizálási akció során (Figyelő, 1997/32. szám). A Norilszkért vívott csatában aratott győzelem jelentőségét növeli, hogy két nappal a döntés előtt Csernomirgyin miniszterelnök a tender elhalasztását követelte. Az Oneximbank alapítója és elnöke, Vladimir Potanyin azonban kivédte ezt a támadást is; kierőszakolta a tender megtartását és gyakorlatilag megszerezte az ellenőrzést a világ legnagyobb nikkel-, platina- és palladium-termelőjének számító cég felett.

Az Oneximbank bank 1995 novemberében, az orosz kormánynak nyújtott kölcsön ellenében már megszerezte a vállalat állami kézben lévő részvényeinek kezelési jogát. Ez a pozíció tette lehetővé, hogy a bank most áron alul jusson e papírokhoz. A 8,85 dolláros vételi árral szemben a nyílt piacon 15 dollár körül mozog a Norilszk részvényárfolyama; a 250 millió dollárért megszerzett részvénycsomag tényleges értékét 660-750 millió dollárra becsülik. Az angol Trans-World Group érdekeltsége már korábban, a miniszterelnök sikertelen beavatkozása előtt visszalépett a tendertől, amelyet manipuláltnak minősített.

A valaha a KGB ipari birodalmához tartozó, 120 ezer embert foglalkoztató óriásvállalat ellen egyébként júliusban bírósági döntés alapján csődeljárást indítottak, miután a cég 330 millió dolláros bértartozást és 100 millió dollárnyi adóhátralékot halmozott fel.

Az ügylet bírálói egyébként azt is kifogásolták, hogy az árverés megszervezését az Oneximbank egyik leányvállalatára, a Nemzetközi Pénzügyi Társaságra bízták. Mindezek alapján az államügyészség és több kormányhivatal is megkezdte a Norilszk Nikkel privatizációs manőverének vizsgálatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik