Gazdaság

Internet az iskoláknak

A Művelődési és Közoktatási Minisztérium (MKM) mintegy két-hárommilliárd forintot költ az elkövetkezendő években a középiskolák informatikai eszközállományának fejlesztésére és Internettel való ellátására. Lehet, hogy a projekt keretében a jövő év végére mind a négyszázezer magyar középiskolásnak lesz saját e-mail címe.

Március közepén adták ki azt a tenderfüzetet, amelyben pályázatra hívják az Internet-szolgáltatókat, az értékelés május közepe táján várható. A tervek szerint 1998 végéig 950 középiskola, 200 általános iskola és a megyei oktatási intézetek is korlátlan használattal rákapcsolódhatnak az Internetre, az intézmények fele már ebben az évben számíthat erre. A következő lépcsőben Internet-laboratóriumokkal is felszerelik az iskolákat. Ez egy nyolc számítógépből – szerverből és munkaállomásokból – álló hálózatot, 64 kbit/sec sebességű átviteli kapcsolatot jelent, amelyet a helyi önkormányzatok pénzéből, vállalkozóktól megszerzett támogatásból az iskolák tovább bővíthetnek. A számítógépek szállítására szóló közbeszerzési pályázatot várhatóan a nyáron írja ki az MKM. További pályázatokat írnak ki az úgynevezett tartalomszolgáltatásra – azaz az Interneten keresztül elérhető oktatási adatbázisok, távoktatási megoldások, tanárképzési módszerek stb. megvalósítására is.

Az említett, várhatóan két-három milliárd forint közötti összeg, amibe a projekt kerül, az éves közoktatási kiadásoknak nagyjából egy százalékát jelenti.

Az Internethez való korlátlan hozzáférést központi keretből fogják finanszírozni, így elkerülhető lesz, hogy az iskoláknak vagy az önkormányzatoknak esetleg arról kelljen dönteniük, bért, közműdíjakat avagy Internetet fizessenek-e.

A témához kapcsolódik, hogy a költségvetési törvény keretében bevezettek egy iskolai könyvtári és informatikai fejlesztési normatívát, ami tanulónként 2000 forint – kistelepüléseken 4000 forint -, ez egyszerre szolgálja a könyvtárak bővítését, könyvek, videók, CD ROM-ok és szoftverek vásárlását, valamint alapot képez a gyorsan elavuló számítógépek cseréjéhez, bővítéséhez.

A tanárok számítástechnikai továbbképzésére ugyancsak programokat indít az MKM. Bevezetik a számítástechnikai pótlékot, amely egy kb. 800 órás, felsőfokú szakképesítésnek megfelelő tanfolyam elvégzése után jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik