Gazdaság

Chipkártyában lesz az apró

Magyarországon a Banktech szakkiállításon mutatták be először a belga Europay International elektronikus pénztárcáját, amelynek világpremierje 1996 júniusában volt a spanyolországi Sevillában. A Clip nevű elektronikus pénztárcát Prágában vezetik be először a gyakorlatban, idén tavasszal, és zajlanak az előkészületek az olaszországi, az izlandi és a spanyolországi bevezetésre is.

A Clip a világ első többvalutás elektronikus pénztárcája. Lehetővé teszi, hogy tulajdonosa a kártyán lévő chipen előre befizetett pénzösszeget tárolhasson, amelyből a pénztárterminál, bankautomata vagy akár a parkolóóra, a kártyás telefon is a vásárláskor levonja a megfelelő értéket. Használatát elsősorban a kis összegű kifizetésekhez ajánlják.

A Europay International cégnek jelenleg több mint 145,5 millió (edc/Maestro, Eurocheque, Cirrus és Eurocard/Mastercard) kártyája nyújt hitel- és bankszámla-szolgáltatásokat szerte a világon, és e cég biztosítja Európa legnagyobb – 35 országban közel 150 ezer automatát működtető – készpénzfelvételi hálózatának használatát. A Mastercard Internationallel kötött szövetségének köszönhetően a Europay különböző bankkártyáit világszerte mintegy 300 ezer bankjegykiadó automata és 13 millió pénztárterminál fogadja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik