Gazdaság

LÓVERSENYFOGADÁS – TAB-ra megy a játék

Rosszabban már csak akkor alakulhatna a hazai lóversenyszervezés és -fogadás sorsa, ha beszüntetnék. Az elmúlt héten kialakult helyzetben a fogadók legálisan már akkor sem tehetik meg tétjeiket, ha akarják, mivel ausztrál tulajdonosa leszerelte a fogadórendszert.

Tragikomikus helyzet állt elő a lóversenyszervezésben és a fogadások terén, amikor az ausztrál Totalisateur Agency Board (TAB) úgy döntött, hogy felbontja a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. jogelődjével kötött szerződését, és leszereli a hazai lóversenypályák számítógépes fogadási hálózatát. A cég a TAB-rendszert 1991-ben bocsátotta a magyar lóversenyszervező cég rendelkezésére, 10 éves időtartamra. A megállapodás értelmében ennek fejében a fogadási forgalom 2,5 százaléka illette meg. A forgalom felfutásában bízó ausztrálok azonban nem találták meg számításukat, hiszen a hazai lóversenyfogadás tavaly mélypontra jutott – mindössze 673 millió forint értékben fogadtak. Ilyen körülmények között az ausztrálok a jutalékos szisztéma helyett 720 ezer dollárért átadták volna a rendszer tulajdonjogát, erre azonban a NL Kft. nemet mondott. Inkább a forgalom öt százalékát adta volna a TAB-nak, hogy a szolgáltatást 1998 márciusáig ne szüneteltesse. A tárgyalások azonban holtpontra jutottak, s a hálózattulajdonos pedig leszerelte a gépeket.

Ezután az ausztrálok ellen pert fontolgató ÁPV Rt. ideiglenesen engedélyezte a tulajdonában lévő NL Kft.-nek, hogy ha már fogadni nem lehet, legalább a versenyeket tartsák meg a hétvégén. Ahhoz ugyanis, hogy a lovin ismét fogadni lehessen, újra rendszerbe kellene állítani a régi mechanikus “anker” változatot, ennek engedélyeztetése viszont még folyik a Szerencsejáték Felügyeletnél (SZF).

Schreiner László, az SZF felügyeleti főosztályának helyettes vezetője lapunknak elmondta: a felügyeletnek ugyan 90 nap áll rendelkezésére a NL Kft. kérelmének elbírálására, azonban azt a kialakult helyzetre való tekintettel soron kívül értékeli és bírálja el. A cég március 20-án nyújtotta be a kérelmét a régi fogadási rendszer újbóli bevezetésére, majd a múlt héten eleget tett a felügyelet hiánypótlási felszólításának. A főosztályvezető-helyettes szerint, ha nem lesz szükség újabb hiánypótlásra, akkor legkorábban a jövő héten dönthet a felügyelet az engedélyezésről; ennek érdekében még ezen a héten helyszíni szemlét akar tartani a társaságnál. Azzal kapcsolatban, hogy megkapja-e a jóváhagyást a fogadásszervező cég, Schreiner László nem akart jóslásokba bocsátkozni, de elmondta: ha a társaság eleget tesz a törvényes feltételeknek, akkor arra törekednek, hogy minél előbb újraindulhasson a fogadás a lóversenyzésben. A felügyelet úgy ítéli meg, nem lenne kívánatos, ha a pályákon törvényes fogadási lehetőség nélkül rendeznének versenyt, ezzel ugyanis lábra kaphatna a zugbukmékerek illegális tevékenysége. Ezt a véleményét a felügyeleti szerv levélben is közölte a versenyszervező kft.-vel.

Eközben a Magyar Lovaregylet felajánlotta, hogy a versenyek fenntartása érdekében hajlandó megvenni a TAB-ot, de erről még folynak a tárgyalások, így kérdéses, mikor és milyen rendszeren lehet legközelebb lóversenyekre fogadni. A Lovaregylet elnöke lapzártakor még tárgyalt az ÁPV Rt. elnökével. Ennek eredményétől függetlenül valószínűsíthető, hogy a fogadásszervezés rövid időn belül folytatódik, de ez önmagában még nem nyújt gyógyírt a lóversenyzés gondjaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik