Gazdaság

ENSZ-JELENTÉS – Régiónk esélyei

A közép-kelet-európai államokban tavaly tovább folytatódott a kilábalás a recesszióból: a gazdaság teljesítménye a világátlagot meghaladó mértékben, mintegy 5 százalékkal nőtt - derül ki az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának e héten publikált jelentéséből.

Idén a GDP további három és fél százalék körüli növekedése várható a közép- és kelet-európai térség országaiban. A legdinamikusabban fejlődő sikeres reformországokban (Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában) az idén is fennmarad a növekedés 4-6 százalék körüli dinamikája, míg Bulgáriában és Romániában a GDP mérsékelt csökkenése várható. A FÁK-államok közül Oroszországban és Ukrajnában a GDP 0-2 százalék közötti emelkedésével számolnak, azaz megáll az évek óta tartó visszaesés. A bal-ti államokban is fennmarad a 2,5-4 százalék körüli növekedés.

1996 nehéz év volt a közép- és kelet-európai országok számára. Az összességében 4 százalékos gazdasági növekedés a tavalyi teljesítménytől és az év eleji várakozásoktól egyaránt elmaradt.

A rövid távú előrejelzések a térség további egyenetlen fejlődését vetítik előre.

Csehország, Lengyelország és Szlovákia gazdasági növekedése előreláthatóan lelassul, míg Magyarország, amely túljutott a gazdasági megszorító intézkedések legfájdalmasabb részén, a gazdaság expanziójára számíthat. Szlovéniában a gazdasági kibontakozás folytatódása várható. Idén a GDP átlagosan 4,5 százalékos gyarapodását prognosztizálják, s ennek motorja a beruházások élénkülése lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik