Gazdaság

SZEMÉLYHÍVÓK PIACA – Csipogó csapda

A regionális személyhívó-társaság, az Operátor Hungária becslések szerint ma egymaga annyi ügyfelet szolgál ki, mint két országos koncessziós társa, az EasyCall és az Euróhívó együttvéve. Holott a koncesszióra kiadott páneurópai ERMES-rendszer mellett annak egyszerűsített változatát is kínálják.

Európában 1992 végén jött létre a páneurópai ERMES személyhívórendszer, amely más rendszer mellett a hetvenes évek második felében született POCSAG rendszert volt hivatva felváltani. Az elődjénél korszerűbb, már a roamingot (barangolást) is lehetővé tevő rendszer váratlan hirtelenséggel betört a magyar piacra is, ahol addig az Operátor volt az egyeduralkodó. Még mielőtt Európában bárhol tapasztalatot szerezhettünk volna, 1993 októberében elkészült a koncessziós pályázat, 1994 februárjában megfogalmazódtak a pályázati feltételek, és április végén tendert bontottak. Ősszel már a koncessziós társaságok is megalakultak.

Az előrejelzések azonban túlságosan optimistának bizonyultak: a remélt 100-150 ezres előfizetői tábor még ma is csak álom. Az Operátor 18 ezer ügyfelet szolgált ki, az Euróhívó és az EasyCall együtt vélhetően ugyanennyit. Figyelembe véve, hogy az első esztendőben alig tudták “átugrani” az ezres lécet, ez is szép eredmény. Ez is jórészt annak köszönhető, hogy az eredetileg kizárólagos ERMES-szabványú készülékek mellett egyszerűbbeket és olcsóbbakat is kínálnak – legalábbis 1997. december 31-ig. A koncessziósoknak addig módjuk van az olcsóbb, régi rendszerű készülékek behozatalára, amivel talán nagyobb sikerrel csábíthatják magukhoz az ügyfeleket. Ez a módszer eddig bevált: a kis színes csipogók kevesebbet tudnak ugyan komoran feketéllő társaiknál, de azok felébe-harmadába kerülnek. Ez az akció talán elegendő lesz ahhoz, hogy az idén akár megkétszerezzék az előfizetők körét. No, de mi lesz azután?

A történethez tartozik még egy kis pikáns részlet. Az Operátornak nincs önálló szolgáltatási joga: többségi tulajdonosa, az Antenna Hungária Rt. jogán szolgáltat. Ráadásul az Operátor a megszüntetendő OIRT rádiósávokon működik, a nyugat-európai mintára bevezetett CCIR-sávra csak ideiglenes engedélye van. Önálló szolgáltatási jogának kérelmét nemrégiben elutasították a szakhatóságok. A patthelyzetet feloldandó a közeli hetekben jelenik meg az a kormányrendelet, amely szabályozza a nem koncessziós távközlési szolgáltatások engedélyezésének rendszerét. Amennyiben ezúttal sem kap engedélyt az Operátor, marad a savanyúleves: csak a koncessziósok disztribútoraként működhet tovább. Binder László, az Operátor ügyvezető igazgatója egyelőre optimista; bízik abban, hogy megkapja a cég jövőjét megalapozó engedélyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik