Gazdaság

Kis- és középvállalkozások: Koncepció már van

Amióta a társasági törvény lehetővé teszi, saját tulajdonú, alapítású cégemben, cégeimben dolgozom. Általában elmondhatom, hogy közepesen sikeresen működünk, a cégek vagyona alapján valahol a középvállalkozások kategóriájába sorolom magunkat. A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mit jelentenek a különböző vállalkozástámogatási koncepciók a valóságban.

Tulajdonképpen azt mondom, jobb lenne, ha nem dolgoznának ki semmiféle külön stratégiát a hasonló vállalkozók és cégek támogatására. Minden koncepciónál többet érne, ha az alkalmazottainkat úgy alkalmazhatnánk, hogy világos nyugdíj- és betegbiztosítási rendszerbe fizethetnénk be elviselhető mértékű járulékokat vagy díjakat. Erről a témáról rengeteg ígéretet hallottunk, legújabban 1997-re ígérnek új nyugdíjbiztosítási koncepciót. Belátom, hogy egy ilyen folyamatot nem lehet egyetlen döntéssel, egyik napról a másikra véghezvinni. De azt is be kellene látniuk az Országgyűlés tagjainak, hogy legalább az első döntést meg kellene már hozni: mikor kezdődjék egyáltalán ez a folyamat?

A kis- és közepes vállalkozások, cégek külön kezelésében más okból sem hiszek. Lehetséges, hogy hozzáférhetünk különböző támogatási keretekhez, kaphatunk speciális, a piacszerzést segítő információkat, de ez édeskevés. Arra várunk, hogy egy olyan témában, mint például az amortizáció, legalább tíz, tizenöt évre kiszámítható, a gazdálkodás követelményeit a mainál jobban figyelembe vevő jogszabályokat készítsenek. Ha ez megtörténne, sokkal kevésbé szorgalmaznánk a megkülönböztetett bánásmódot.

TAR ISTVÁN CÉGVEZETŐ, BUDAPEST

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik