Gazdaság

OSZTRÁK REMÉNYEK – Óvatoskodva

Az EU-tagság második esztendejének végére enyhe fellendülésre számítanak az osztrák gazdaságkutatók, bár a növekedés jövőre sem fogja meghaladni a 1,0-1,5 százalékot. Ez a dinamika ugyanakkor magasabb, mint az idei évre várható növekedési ütem.

A kétségkívül szolid növeke- dési várakozások szinte ki zárólag az exportból táplálkoznak. Ez jelentős változás a fél évvel korábbi előrejelzéshez képest, mert akkor még a belföldi kereslet alakulását, élénkülését is a növekedés motorjaként tartották számon. A változás hátterében a lakosság korábbinál óvatosabb fogyasztói magatartása húzódik meg, aminek okán a fogyasztási cikkek termelése mérséklődik, s az exportban jelentékenyebb szerepet betöltő beruházási javak, termelési eszközök területén valószínűsíthető a teljesítményeknek az átlagot meghaladó ütemű bővülése. Mindent egybevetve az ipari termelés az idén 2,5 százalékkal bővül Ausztriában, s hasonló dinamika várható 1997-ben is.

Az export bővülésére nagy szüksége van az osztrák gazdaságnak. Miközben Klima pénzügyminiszter biztos abban, hogy országa “az első körben” csatlakozhat az európai valutaunióhoz, az évtized közepére 40 milliárd schilling fölé emelkedett a fizetési mérleg hiánya. A bruttó hazai termék mintegy 2 százalékát kitevő deficit kialakulásának okát a gazdaságkutatók egyrészt abban látják, hogy az idegenforgalomban elért bevételi többlet a vendégéjszakák csökkenése miatt öt esztendő alatt 70 milliárdról 20 milliárd schillingre csökkent, s így nem képes az áruforgalom importtöbbletét kompenzálni. A német Handelsblatt szerint az osztrák exportban ma kétféle strukturális nehézség tapasztalható. Az egyik: az ország vállalatai más EU-partnereiknél kevéssé vannak jelen a Távol-Kelet és Latin-Amerika magas növekedési ütemet produkáló, s ily módon jó exportesélyekkel kecsegtető piacain. A másik: az osztrák exportban alacsonyabb a magas színvonalú technológiát tartalmazó termékek aránya, a félkész termékeké viszont magasabb annál, mint ami egy fejlett ipari országtól elvárható.

A beruházások csak csekély mértékben járulnak hozzá a bruttó hazai termék növekedéséhez. Mind 1996-ban, mind pedig a jövő esztendőben a gép- és berendezési beruházások 3-4 százalékkal, az építési beruházások 1 százalékkal csökkennek.

A foglalkoztatási kilátások viszont kedvezőbbek, mint néhány hónappal korábban. Az OECD szakértői 1997-re 6,7 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak Ausztriában, s ez alacsonyabb, mint amekkorát a júliusi prognózis készítésekor jeleztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik