Gazdaság

CÉGINFORMÁCIÓS KÍNÁLAT – Eladó az egész világ

Egy-egy üzlet megkötése előtt a magyar cégek körében is terjed a Nyugaton megszokott céginformáció-kérés. Ezt, a későbbi veszteséget megelőző szolgáltatást ma már sok cég kínálja Magyarországon, és a tapasztalatlan vásárlónak nem könnyű eligazodnia. Egy céginformáció megszerzése előtt célszerű alaposan tájékozódni annak érdekében, hogy az elvárásnak legmegfelelőbb és ehhez mérten reális árú szolgáltatást kapjuk.

Acégekről szóló információk ősforrásai a cégbíróságok. Az ott uralkodó állapotok közismertek: a legnagyobb forgalmat lebonyolító bíróságokon komoly lemaradások, és ezért hosszú bejegyzési és változásátvezetési idő. A céginformáció megszerzésének önálló módja két problémát hordoz: az ezt végző munkatárs bíróságon töltött idejét is meg kell fizetni, és ráadásul az aktában fellelt adatok nem az aktuális állapotot tükrözik.

Akiknek csak az általános, hatályos cégadatokra van szükségük, azok három más módon juthatnak hozzá ezekhez. Az első lehetőség az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának igénybevétele. Ennek budapesti irodájában egy társaságról az alapinformációkat tartalmazó névjegyért jelenleg 100 forintot, a cégjegyzékben adott időpontban fennálló bejegyzésekért (cégkivonat) 300, a cégjegyzékben vezetett valamennyi fennálló vagy törölt bejegyzésért (cégmásolat) 500, míg a benyújtott nyilvános mérlegadatokért 1000 forintot kell fizetni. A céginformációkat az iroda faxon vidékre is elküldi, és arra is lehetőség van, hogy a nagyfelhasználók és az adatbázis viszonteladói rácsatlakozzanak a rendszerre. Ennek havi átalánydíja 20 ezer forint, aminek fejében keresőprogrammal on-line hozzáférhetők; megkaphatók a csőddel, felszámolással és végelszámolással kapcsolatos bírósági közlemények, valamint azoknak a még elintézés alatt lévő iratoknak a felsorolása, amelyeket a keresett cég a cégbíróságra már benyújtott. Természetesen az on-line keresésnél az egyes lekérdezésekért az átalányon túl az általános tarifát is meg kell fizetni.

A cégadatok megszerzésének másik módja az erre szakosodott, a Cégközlönyben megjelent adatokat feldolgozó és rendszerező cégek szolgáltatásának igénybevétele. Ilyen például az egyik legrégebbi magyar piaci szereplő, az osztrák érdekeltségű Company Data, amelynek Cégjegyzék-adatbankjában heti frissítésben szerepelnek a társaságok aktuális adatai, a Cégközlönyben megjelentek alapján. Egy lekérdezés egyedi megrendelés esetén ezer forintba kerül, előfizetők azonban 600-700 forintért is hozzájuthatnak egy céginformációhoz. A Company Data a céglisták készítése mellett CD-ROM-on is szolgáltatja az adatbankjában szereplő cégek legfontosabb információit: a havi egy-egy CD évente 30 ezer forintba kerül, de ennél ritkább vásárlásra is van lehetőség, évi egy CD például 8 ezer forint. A rendszerbe való belépés ára 6,5 ezer forint. A Company Data cégekhez is telepíti adatbankját: az indulóállomány a lekérdező szoftverrel együtt 1,2 millióba kerül, az állomány karbantartása pedig havonta 150 ezerbe. A közeljövőben várhatóan az Interneten is hozzáférhető lesz ez az adatbázis. Itt 600 forint lesz egy, a cég összes bejegyzett adatát tartalmazó lekérdezés, de a nagyfelhasználók és előfizetők ebből az árból 100-200 forintos kedvezményt kaphatnak.

A szolgáltatásával nemrég előrukkolt Cégtár 2000 a Cégközlöny oldalait szkenneli be rendszerébe, így a lekérdezésnél az addig megjelent közzétételeket egymás után adja meg a kívánt társaságról. Szolgáltatása azonban nem elsősorban ebben tér el a többiekétől, hanem az úgynevezett Externet-információtovábbításban, amivel az új adatokat egy tévéantenna segítségével elküldik az előfizető számítógépére. A Cégtár 2000-ben szereplő cég- és csődadatokat, a vállalati sajtófigyelést CD-n is szolgáltató IHG Rt. az Externet-láncán keresztül számtalan más üzleti információs lehetőséget is kínál. A Kerszöv is a Cégközlöny adatai alapján, az előző kettőhöz hasonlóan havonta megjelenő frissített CD-lemezein kínálja adatbázisát az előfizetőinek.

A nyilvános cégadatok megszerzésének harmadik módja a nagy- és középvállalati kört megjelenítő kiadványok megvásárlása. Ezek közé tartozik a Hoppenstedt és a Compalmanach, amelyek évente jelentetik meg a jelentősebb vállalkozásokról szóló könyveiket. Adataik hozzáférhetőek számítógépes úton is: a Hoppenstedt CD-ROM-on adja ki adatbázisát, a Compalmanach pedig az Interneten is szerepelteti azt.

A céginformáció-szolgáltatók egy másik minőségi és ebből fakadóan árkategóriáját képviseli a Magyarországra a ‘90-es évek elején érkezett három nemzetközi társaság. Ezek már a cégek minősítésére is vállalkoznak. Kínálatuk három fő pontban tér el az eddig felsorolt céginformációs társaságokétól. Mindegyikük külföldi céginformációt is szolgáltat, anyavállalatuk rendszerét és adatbázisát felhasználva. A lekérdezett cégről begyűjtik azokat a hozzáférhető információkat, amelyek a cégbíróságok hatályos, bejegyzett adataitól eltérnek, vagy a bírósági aktákban nem szerepelnek, így egy vállalkozás aktuális állapotát adják meg. Végül, céginformációjuk összegzéseként, értékelik is a kérdezett társaság pénzügyi helyzetét, és meghatározzák azt az összeget, amelyet a cég számára maximális kereskedelmi hitelként javasolnak.

Közülük elsőként a Creditreform jelent meg a magyar piacon, 1990-ben. Céginformációjának árát (konkurenseihez hasonlóan) az határozza meg, hogy melyik országból és milyen határidőre rendelik azt. Egy egyedi megrendelés magyar cégről normál, kéthetes határidőre 8 ezer forintba kerül, míg a 48 óra alatti szuperexpressz szolgáltatásért 18 ezret kell fizetni. A Creditreform létrehozott egy szövetséget is, amelybe belépők különböző kedvezményeket élveznek, így például olcsóbban jutnak a céginformációhoz. Az előző példánkban szereplő szolgáltatások számukra jelentősen olcsóbbak, és a nagymegrendelők is komoly kedvezményeket kapnak, így összességében az alapár töredékéért is hozzá lehet jutni a céginformációhoz. A klubtagság harmincezer forint, de ezt az összeget levásárolhatják akár céginfóban, akár a társaság havonta frissített hatályos cégadatokat tartalmazó CD-ROM-jának megrendelésével, amelyen keresőprogram segítségével igazodhatnak el a vállalkozások között.

Közvetlenül a Creditreform után indult az Intercredit Budapest Kft. A társaság nem működtet szövetségi rendszert, nem ad ki CD-ROM-ot, ellenben alapárai valamivel olcsóbbak konkurensénél. Az egyedi megrendelésnél normál határidőre (10 munkanap) 5500 forintot kér egy magyar céginformációért, 48 órás vállalással ugyanez 16,5 ezer forintba kerül. Az előre fizető nagymegrendelők a maximális kedvezmény igénybevételével 3850 illetve 11 550 forintot fizetnek. Egyedi, úgynevezett Hitelvédelmi Megállapodás keretén belül további 15 százalékos kedvezmény érhető el. E megállapodás alapján a megrendelő a cég egyéb szolgáltatásainál is kedvezménnyel számolhat (például követelésbehajtás, marketinglisták).

Harmadikként, 1992-ben a Dun & Bradsreet érkezett meg Magyarországra. Kínálata hasonló az előbbi kettőéhez: eseti megrendelő magyar cégről 15 ezer forint körüli összegért juthat teljes körű, gyors információhoz, s a nagyvásárlóknak nyújtott kedvezményekkel egy céginformáció ára normál határidőre akár 3-4 ezer forintra is csökkenhet. A magyar piacon a D&B specialitása az on-line szolgáltatás, amelynek révén az előfizetők számítógépen keresztül adhatják fel megrendelésüket, és a gépükön rögtön megjelennek a kért cégről a D&B rendelkezésére álló adatok. Amennyiben a társaságról nincsenek három hónapnál frissebb adatok, úgy a megrendelő frissítést kérhet. 7000-7500 cégről van a gépben ilyen friss “riport”, amelyben a bejegyzett cégadatokhoz képest a változások is szerepelnek. A konkurensek eddig nem vágtak bele az on-line szolgáltatásba, mondván: amíg nem biztosítható, hogy a lekérdezett cég nagy valószínűséggel friss adattal szerepeljen az adatbázisban, addig ezzel várni kell. Arra érdemes felhívni a felhasználók figyelmét, hogy a piacon lévő társaságok kínálatát először a tartalmuk szerint célszerű felmérni, azonos minőség mellett azonban már az információadás módja lehet a döntő.

Míg az eddig említett három társaságnál a céginformációhoz a követelésbehajtó tevékenység kapcsolódik, addig a Kopint-Datorg szerteágazó üzleti információs szolgáltatást nyújt. A Kopint-Datorg a hazai piacon lévő vállalkozások közül lényegében a legrégebbi: már a ’80-as évek első felében adott információt magyar cégekről külföldi megrendelésre. A társaság ugyan főként közgazdasági kutatásai, konjunktúra-jelentései révén él a köztudatban, de emellett önálló üzleti információs irodát is működtet. Ennek egyik szolgáltatása a ratinget is tartalmazó céginformáció, amelyet magyar és külföldi társaságokról a Creditreformmal együttműködve nyújt a felhasználóknak. Díjait is a Creditreformnál már ismertetett országzónák és teljesítési határidők határozzák meg. Egy szuperexpressz, két munkanap alatt teljesített magyar céginfó 15 ezer forintba kerül; normál, kéthetes határidővel ugyanez hatezer forint. A nagy kínálatban iránytű lehet az Üzleti Infomációt Szolgáltatók és Követelésbehajtók Szakmai Szövetségének tagsága, hiszen a szervezetet többek között az említett nagyobb cégek hoztak létre.

Amint az eddigiekből is látszik, a céginformációs piacon széles a kínálat – ehhez már csak a keresletnek kellene felnőnie. A magyar társaságoknál ugyanis még korántsem magától értetődő egy üzleti tárgyalás előtt a céginformációk beszerzése. Pedig például a Creditreform által, ügyfelei körében végzett felmérés szerint a megkérdezetteknek a nem fizető partnerek 82 százalékát sikerült kiszűrniük a céginformáció-kéréssel. A szolgáltatás ára tehát viszonylagos: ha csak minden tizedik ilyen véd meg egy bennragadt követeléstől, már az is extraprofitot hozhat a ráfordított összeghez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik