Gazdaság

KERESKEDELMI KIRENDELTSÉGEK – Gazdasági attasék

Jövő nyártól új felállásban képviselik a magyar gazdaság érdekeit külföldön. Az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium (IKIM) szakmai felügyelete megmarad ugyan, a gazdasági képviseletek szervezete azonban megváltozik.

A pénzügyi okokból már amúgy is megnyirbált magyar külképviseleti hálózat (Figyelő, 1996/34-35. szám) további ésszerűsítése mellett szól, hogy a magyar gazdaság piaci fejlettsége az érdekképviseleti szerepkörök differenciálást igényli – indokolta az átszervezést Balás Péter, az IKIM helyettes államtitkára. Ennek megfelelően jövőre az államközi, gazdasági diplomáciai és lobbyfeladatokat a nagykövetségek keretében – de a tárca szakmai felügyelete alatt működő – gazdasági attasék látják majd el. A kereskedelemfejlesztési és befektetésösztönzési munka, a konkrét üzletszerzések feladata az ITD Hungary és a gazdasági kamarák közös finanszírozásával felállítandó Magyar Kereskedelmi Központokra hárul. Az IKIM elképzelései szerint az idegenforgalmi képviseletek is ezekbe a központokba települnének.

A gazdasági képviseleti hálózatot – a Külügyminisztériummal egyeztetve – jobban hozzáigazítják a gazdasági kapcsolatok logikájához. A Magyar Kereskedelmi Központokat – amennyiben ez még nem így lenne – az üzleti központokba telepítik át. (A gazdasági attasék természetszerűleg továbbra is a fővárosokban működnek majd.) Az átszervezésekkel együtt járó létszámleépítés elsősorban az európai képviseleteket érinti, a fejlődő világban működő képviseleteket viszont tovább nem karcsúsítják – igaz, erre már fizikailag sincs igazán mód.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik