Gazdaság

TÍZÉVES A UNICBANK – Névforduló

Új névvel, de az eddigi eredmények igazolta régi üzletpolitikával ünnepli alapításának tizedik évfordulóját a Unicbank. A Raiffeisen-csoport legsikeresebb közép-európai tagja hamarosan nyit a lakosság felé. Ha nem elég az osztrák tulajdonos üzemgazdasági szempontból reálisnak tartott, várhatóan több milliárd forintos árajánlata a Mezőbank megvételére, akkor önerőből próbálnak terjeszkedni.

A Unicbankot 1986 decemberében alapították, a Magyar Nemzeti Bank és a Világbank leányvállalata, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) kezdeményezésére, hogy a magyar gazdaság átalakulása nyomán megerősödő szövetkezeti és magánszektor speciális finanszírozója legyen. E két intézmény mellett az – először szakértőként felkért – osztrák Raiffeisen Zentralbank (RZB) és a német DG Bank kapott helyet a részvényesek között, s több hazai szövetkezeti érdekvédelmi szervezet is jegyzett az egymilliárd forintos indulótőkéből.

Ám hamarosan kiderült, hogy a szövetkezetekkel és a magáncégekkel való kapcsolattartás széles pénzintézeti hálózatot igényel, amihez azonban nem volt megfelelő a bank infrastruktúrája. Így maradtak a nagy- és külföldi vállalatok, közülük is elsősorban az eredményes, üzletileg erős külföldi és magyar tulajdonú, illetve vagyonú gazdálkodó szervezetek. A Unicbank a Figyelő TOP 200-as listáján a névvel szereplő 165 vállalatból mintegy 85-tel (ezen belül az első 10-ből 8-cal) áll finanszírozási kapcsolatban, illetve vezeti számláját – jegyezte meg hétfői sajtótájékoztatóján Felcsuti Péter vezérigazgató. A pénzintézet 1995-ös mérlegfőösszegét tekintve a magyarországi kereskedelmi bankok között a kilencedik, tőkearányos nyereségét tekintve viszont az első helyen állt.

Mára egyébként a Unicbank kezdeti koncepciója annyiban változott, hogy az üzletileg erős középvállalatok is ügyfélkörébe tartoznak. Ez a koncepció tökéletesen beleillik az 1994-től a bankban 94,5 százalékos részesedésű osztrák Raiffeisen-csoport stratégiájába, amely – Herbert Stepic, az RZB igazgatóságának elnökhelyettese szerint – a top 1000-et, a helyi középvállalatokat, valamint az úgymond “nagymenőket” (itthon ilyennek számít például a Mol vagy az MVM) célozza meg ügyfélként.

A hazai piaci verseny éleződését érzékelve egyrészt a Unicbank fiókhálózata kiépítéséről döntött: Szegeden 1992-ben létesítette első fiókját, s a Szombathelyen januárban megnyíló egységgel együtt e hálózat már 10 tagot számlál majd. Másrészt a bank az elmúlt két évben az önkormányzatoknál is bejelentkezett. Ennek eredményeként az idén az OTP Bank után már a Unicbanknak van a legnagyobb önkormányzati ügyfélköre: a magyar települések költségvetésének 5 százaléka jelent meg a számláin. Jövőre ez az arány valamelyest tovább javul, lévén, hogy az október 31-i határidőig az OTP Bankot elhagyó 27 önkormányzat közül 9 a Unicbankhoz ment, miközben utóbbinak sikerült megtartania 8 korábbi ügyfelét is.

A Unicbank tulajdonosai néhány hónappal ezelőtt elhatározták, hogy nyitnak a lakossági szektor felé. Ennek egyik korlátozott formáját, a private banking üzletágat ugyan 1997-től bevezetik, ám az ez irányú terjeszkedés érdekében a Raiffeisen-csoport bejelentette igényét a Mezőbank privatizálására. Amellett, hogy az osztrák tulajdonos üzemgazdasági szempontból reális árat (Felcsuti Péter milliárd forintos nagyságrendű befektetéssel számol) hajlandó megfizetni, a Mezőbank megszerzése csak az egyik lehetséges fejlődési irány. Ha nem sikerül nyerniük az előreláthatólag 1997 tavaszán kiírandó versenytárgyaláson, akkor önerőből próbálnak terjeszkedni.

Siker esetén mindenesetre jócskán megnövekedne a Raiffeisen-csoport közép-európai fiókmutatója, lévén, hogy a legfrissebb adatok szerint 885 milliárd schillinges mérlegfőösszegű (1 schilling valamivel több mint 15 forint) osztrák anyabank a térségben 36 kirendeltséget működtet, alkalmazottainak száma eléri az 1400-at, akik összesen 80 ezer ügyfélszámlát kezelnek. Mellesleg a Unicbank volt az első, s Herbert Stepic szerint mindmáig legsikeresebb akvizíciójuk Közép- és Kelet-Európában.

A tulajdonosok a jövőben még jobban tudatosítani akarják magyarországi bankjuk hovatartozását, ezért annak hivatalos neve 1997. január elsejétől Raiffeisen Unicbankra változik. (Mellesleg a pozsonyi Tatra bank kivételével az 1990-es években alapított valamennyi közép- és kelet-európai tulajdoni érdekeltség az anyabank nevét viseli.) A bank azonban a Raiffeisen-csoporton belül továbbra is operatív autonómiát élvez majd – hangsúlyozta Felcsuti Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik