Gazdaság

A PIACOK ÉS CLINTON GYŐZELME – A derű óriáit számolják

Az előző számunkban említett “csillár” (Figyelő, 1996/45. szám) nem szakadt le. Clinton győzött, viszont a kongresszus a republikánusoké maradt. A jelek szerint a piac számára ez a megoszlás a legkedvezőbb.

Nemcsak az Egyesült Államok, hanem a világ pénzpiacai is általános örömmel fogadták egyrészt Clinton elnökválasztási győzelmét, másrészt azt, hogy a kongresszus továbbra is a republikánusok kezén maradt. A Salomon Brothers pénzügyi szakértője szerint “Clinton további nagyszabású deficitcsökkentési csomagot kezdeményez, és a piac ezt rendkívül kedvezően fogadja majd. Emellett a Fehér Ház és a kongresszus kialakult hatalommegoszlása a legkevésbé inflációgerjesztő gazdaságpolitika koncepcióját vetíti előre.” A gazdaságnövekedés tekintetében a Wall Street szakértői általában legalább további két esztendei stabil növekedést várnak, és azt, hogy a Federal Reserve legalább hat hónapig nem fog hozzányúlni a kamatlábakhoz.

Visszatérve a piacok viselkedésének konkrétumaira: a Wall Streeten a harminc kiemelt “blue chip” részvény indexe, a Dow Jones több mint 43 ponttal emelkedett, és 6124 feletti rekordszintet ért el. A részvénytőzsdén egyébként a dohányipari részvények mutatták a legnagyobb emelkedést, miután a kongresszus republikánus kézen maradása a nagy trösztök várakozásai szerint akadályozza majd a Fehér Ház radikális dohányzásellenes hadjáratát. Hasonlóképpen a kongresszusi eredményekre támaszkodva emelkedtek a gyógyszeripari cégek (különösen a Pfizer és a Merck) részvényei.

Az európai piacok között a leggyorsabban Frankfurt reagált, ahol a harminc vezető részvényt értékelő DAX-index 1,4 százalékkal emelkedett. Párizsban is általános volt a részvények emelkedése. A Clinton-győzelem nyilvánosságra hozatala után csaknem másfél milliárd dolláros vásárlási hullám vonult végig a párizsi tőzsdén. London volt viszonylag a leghiggadtabb. A 100 részvényt mérlegelő Financial Times-index mindössze 0,4 százalékkal emelkedett.

Kedvezően reagáltak az ázsiai tőzsdék is. Hongkongban a Hang Seng-index 2,2 százalékkal, Tokióban a Nikkei 1,9 százalékkal emelkedett. A Reuters által idézett ázsiai kommentárok azt hangoztatják: az utolsó pillanatig lehetséges volt, hogy a demokraták a kongresszusban vagy legalábbis a képviselőházban visszaszerzik a többséget. Az ázsiai befektetők aggódtak amiatt, hogy egy ilyen demokrata túlsúly nyomán újra emelkedhet a költségvetési deficit, és ezzel párhuzamosan a Fed emeli a kamatlábat. Ezzel magyarázzák, hogy az ázsiai piacok az amerikai elnökválasztás előtti utolsó napokban lanyhultak. Az aggodalom most elmúlt. Ázsia csatlakozott ahhoz a világpolitikai hangulathoz, hogy a demokrata elnök és a republikánus kongresszus üzleti szempontból a lehető legjobb hatalommegoszlást képviseli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik