Gazdaság

DEVIZAPIAC – Dollárcsúszda

A várakozásoknak megfelelő választási végeredmény és az amerikai gazdaság továbbra is stabil növekedési üteme ellenére az elmúlt héten a dollár majd az összes vezető devizával szemben veszített értékéből.

Mivel az amerikai elnökválasztás kimenetele körüli bizonytalanság nem sok embernek okozhatott álmatlan éjszakákat, a devizapiaci szereplőket is csak a kongresszusi és a szenátusi helyek újraosztása tartotta izgalomban. Miután a republikánusoknak sikerült megőrizniük többségüket, várhatóan továbbra is az eddig megszokott pénzügyi szigor jellemzi majd az Egyesült Államok gazdaságpolitikáját. (A republikánusoknak oroszlánrészük volt a költségvetési deficit megnyirbálásában.) A kedvező hírre a nemzetközi devizapiacok a múlt hét első napjaiban 1,52 fölé emelkedő dollár/márka keresztárfolyammal válaszoltak.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottságának szeptember végi ülésén elmaradt kamatemelés után az érdekeltek többsége a novemberi üléstől várta a kamatszint növelését a túlzott gazdasági növekedés megfékezése érdekében. Az amerikai gazdaságról napvilágot látott adatok fényében azonban továbbra sem indokolt a kamatok módosítása, ugyanis az alacsony munkanélküliséggel általában együtt járó inflációs veszélynek eddig semmi nyoma.

Az Amerikából érkező kedvező hírek ellenére a múlt hét második felében komoly veszteségeket kellett elkönyvelniük a dollár további erősödésében bízó befektetőknek. A japán pénzügyminisztérium illetékesének nyilatkozata, miszerint a korábban kedvezőtlenné vált kereskedelmi egyenleg a jen árfolyamának fokozatos gyengülésével ismét a kívánt szintre került, megbolondította a hét utolsó két napját. A nyilvánosságra hozott export-többlet lényegesen meghaladja a múlt év hasonló időszakának eredményét, így a kivitel további ösztönzése érdekében a japán jegybank a későbbiekben nem kíván a nemzetközi piacokon interveniálni.

A japán pénzügyi vezető nyilatkozata érthető riadalmat keltett az utóbbi egy évben biztos és magas nyereséggel kecsegtető jen-eladásokban utazó befektetők körében, ami a legnagyobb alapokat is világszerte arra kényszerítette, hogy zárják eladási pozíciójukat. A nyereségrealizálással együtt a jen iránti kereslet is megugrott, és a korábban 115 közelébe felkúszó dollár/jen keresztárfolyam 111-ig zuhant vissza. A dollár jennel szembeni gyengélkedését a dollár/márka keresztárfolyama is megsínylette: e hét elején már 1,50 alatti árfolyamokon cserélt gazdát a zöldhasú a márka ellenében.

A Budapesti Árutőzsdén mintegy két forinttal drágult a távol-keleti valuta a forinttal szemben a különböző határidőkre. Az itthon is igen népszerű jen-eladásokban ülők körében kitört pánikhangulat elsősorban annak szólt, hogy a pozíciók zárása lényegében csak a bankok által közzétett eladási árfolyamokon lehetséges, ami a jen drágulása mellett a viszonylag széles marzs miatt újabb veszteséget okoz a befektetőknek. Néhányan ennek ellenére kétségbeesett likvidációkra szánták rá magukat, félve a jen további drágulásától. Bár a piaci szereplők várakozásai szerint a következő napokban a jen-jegyzések további erősödése határozhatja meg a nemzetközi devizapiacokat, a többség szerint a dollár/jen keresztárfolyam hosszabb távon a 109-113-as ársávban stabilizálódik.

A dollár márkával szembeni jegyzését általában felfelé várják az érdekeltek, és az elmúlt napok eseményeit csupán ideiglenes áresésnek tudják be. A márka árfolyamait az utóbbi időben főként az Európai Monetáris Unió (EMU) megteremthetőségével kapcsolatos várakozások mozgatták. Úgy néz ki, hogy a maastrichti szerződésben vállalt kötelezettségnek ez idő tájt csak a Benelux államok képesek megfelelni. A legtöbb országban komoly ellenállásba ütköznek például a költségvetési hiány lefaragására tett kormányzati intézkedések, sőt bizonyos országokban maga a vezetés sem olyan tervezetett nyújtott be megvitatásra, amely megfelelt volna a szerződésben vállaltaknak. A közös valuta reményének híján viszont ismét előtérbe került a német márka mint vezető európai deviza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik