Gazdaság

GUARDS-KAPCSOLATOK ÉGEN ÉS FÖLDÖN – Műholdas zsebtelefon

Rohamosan csökkennek a műholdas kommunikáció költségei. Már ma is kapható olyan helymeghatározó berendezés, amelynek néhány tízezer forintos árát sokan ki tudják fizetni. E készülék alig nagyobb egy maroktelefonnál.

Magyar tulajdonosok hozták létre három évvel ezelőtt a Guards Kft.-t, amelynek egyik profilja a műholdas navigációs, illetve távközlési berendezések forgalmazása, s a berendezésekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtása. Breitner Gábor, a Guards ügyvezető igazgatója úgy véli, a következő időszakban – nemcsak években, hanem talán már hónapokban – rohamosan bővülni fog a műholdas kommunikációt igénybe vevők köre.

Ahhoz, hogy egy vevőberendezés helyét meghatározhassuk a Földön, a készüléknek három műholddal kell kapcsolatba lépnie. Ezek “feszítik ki” azt a koordinátarendszert, amelyben kiszámíthatja saját, s így birtokosa helyét, mozgásirányát és sebességét. Ezek az eszközök az úgynevezett GPS, (a Global Positioning System – globális helymeghatározó rendszer) 24 műholdját használják. Azért ez a viszonylag sok égi vándor, mert így biztosítható, hogy közülük három a Föld bármely pontjáról mindig “látható” legyen.

A legegyszerűbb, szinte maroktelefon méretű helymeghatározó berendezéseket amatőr hajósoknak, természetjáróknak, síelőknek ajánlják. Ezek már néhány tízezer forintért megkaphatók.

Kézi kalauz

Lényegük, hogy egy adott pont beprogramozása után, mintegy kalauzként elvezetik oda birtokosukat. Ha valaki egy kirándulás után vissza akar találni a táborhelyére, akkor beprogramozza kiindulási pontját, s ettől kezdve a készülék kijelzője megmutatja: milyen messze, milyen irányban távolodott el attól, milyen sebességgel mozog, milyen tengerszint feletti magasságban jár. Ugyanez igaz egy adott pont megtalálására, amelynek helyét térkép alapján lehet a berendezés memóriájában rögzíteni.

E berendezés nagyobb testvérei segítik az amatőr és a profi hajósokat (köztük például Fa Nándort is) a világ minden óceánján és tengerén. Egy további változat repülőgépek navigációjára szolgál. Ennek memóriájában repülőterek leszállítórendszereivel, elhelyezkedésével (például a kifutópályák irányával) kapcsolatos információkat is rögzítenek. A navigációs eszközök használatáért egyébként nem kell díjat fizetni.

A Guards másik égi kommunikációs szolgáltatása az űrtávközlés. Az ehhez szükséges földi berendezések az Inmarsat műholdjait használják. Ez a hetvenkilenc tagországot tömörítő szervezet négy második és két harmadik generációs műholdat működtet a Föld körül, amelyek adó- és vevőképessége lefedi a bolygó egész felületét. Az Inmarsat rendszere a VSAT rendszerekkel – alacsony frekvencián üzemel. Ennek köszönhetően a műholdakkal kapcsolatot kereső alkalmi földi állomások igen könnyen ráhangolhatók a legközelebbi égi vándorra. Ehhez nincs szükség speciális műszerekre: a legközelebbi műhold helyének ismeretében egy iránytű használatával és némi ide-oda forgatással megteremthető az összeköttetés. (Magyarországról délkeleti irányban kell keresni a legközelebbi, az Indiai-óceán felett “lebegő” – geostacionárius pályán mozgó, azaz lentről “nézve” egy helyben álló – Inmarsatműholdat.) További előnye a rendszernek, hogy az információcsere kicsi antennával is megoldható. Ezek a tulajdonságok teszik alkalmassá az Inmarsat-hálózatot arra, hogy mobiltelefon-berendezéseket lehessen hozzá kapcsolni. A készülékek tulajdonosai bárhonnan gyorsan kapcsolatba léphetnek valamelyik műholddal, ez azután az Inmarsat földi állomásain, esetleg további műholdakon, illetve felszíni távközlő hálózatokon át célba juttatja hívásaikat.

A legkisebb műholdas telefon jelenleg diplomatatáska méretű, súlya nyolc kiló. Ennek segítségével bolygónk bármely pontjáról bármely másik pontjára lehet telefonálni, faxolni, adatokat továbbítani. Novemberben mutatják he e berendezés utódját, amely sokkal kisebb lesz, súlya csak két kiló. Ez utóbbi ára is jóval alatta marad elődjének, hiszen 2 millió helyett csak 600 ezer forintba kerül majd. Csökken a telefonálási tarifa is: a mostani percenkénti négy dollárnál jóval kevesebbet kell majd fizetni. Breitner Gábor tájékoztatása szerint a navigációs eszközök piaci bevezetésének közepén járhatnak. Kevesen tudják még, hogy ezek viszonylag olcsón hozzáférhetők, bár elég sokan ahhoz képest, hogy ezeket a termékeiket először az idei Ifabón mutatták be. Az “égi” telefonok vásárlói elsősorban kiküldetésben járó üzletemberek, akik esetleg olyan helyeken fordulnak meg a világon (például a volt Szovjetunió területén), ahol rossz a telefonellátás. Az Inmarsathálózatot cégek is használják, mégpedig adatátviteli rendszereik tartalékaként.

Iroda a kamionban

Hamarosan befejeződik a Hungarocamion flottavezénylő rendszerének próbaüzeme. Ennek segítségével nyomon követhetők a Föld különböző országaiban közlekedő kamionok. A központi számítógép és a kocsik fedélzeti számítógépei összeköttetésben vannak. Utóbbiak olyan információkat is közölnek – a gépkocsivezető beavatkozása nélkül -, mint például az, hogy a hűtőkamionban milyen a hőmérséklet, hogy zárva van-e a ki- és berakodásra szolgáló ajtó és a többi. Az már szinte természetes, hogy a kocsikból faxolni és telexezni is lehet. Novemberben mutatják be az Inmarsat D-rendszerét. Ennek segítségével tőzsdei, banki, hírügynökségi hírek, bármilyen szöveges információ közölhető egy irányba: a központból a világ bármely pontján tartózkodó ügyfélhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik