Gazdaság

AZ INTRANETÉ A JÖVŐ – Egy szoftveróriás stratégiaváltása

Bár a Novell vezetői már tavaly ősszel felismerték, hogy az internetes megoldásoké a jövő, a termékváltási folyamat sokáig tartott, és vezéráldozatot is követelt.

Már több mint hat és fél millió alkalmazója van világszerte a Novell cég Groupwise nevű, csoportos munkát támogató, üzenetkezelő szoftverének. A nemrég megjelent ötödik verziójába azokat a dokumentumokat kezelő funkciókat is beépítették, amelyeket eddig csak az önálló szoftverként forgalmazott Softsolution programmal lehetett megvalósítani. Az új kiadású Groupwise már az úgynevezett intranet-alkalmazásokhoz tartozik, azaz használója az internetes böngészőprogramokkal is kezelheti leveleit, naptárát, üzeneteit.

Idén tavasszal az amerikai Forrester Research piackutató intézet bedobta a “teljes intranet-szolgáltatás” fogalmát – ezen egy olyan, internetes technikákat alkalmazó vállalati hálózat értendő, amely egy megszokott, Internet-böngészővel kezelhető képernyőfelületen valósítja meg az üzenetkezelést, a csoportos munka szoftveres támogatását és a dokumentumok kezelését a vállalaton belül, mindezt egy jól ellenőrzött, megfelelően védett, vezérelt informatikai hálózatban. Azóta minden szoftverszállító igyekszik termékét e fogalomnak megfelelővé tenni.

A Novell korábbi alaptermékét, a hazánkban is rendkívül széles körben elterjedt NetWare hálózati operációs rendszert továbbfejlesztette IntranetWare-ré, amely a már említett Groupwise 5 programmal és a Managewise hálózatfelügyelő rendszerrel együtt képes a teljes intranet-szolgáltatásra.

A Novell – amely a Microsoft után a második legnagyobb PC-s szoftvereket gyártó cég a világon -, hasonlóan a többi számítástechnikai óriáscéghez, középtávú tervek alapján dolgozó vállalat, amely nem mindig tud könnyen alkalmazkodni a piac esetenként hirtelen igényváltozásaihoz, hiszen a tömegszoftverek fejlesztése ma már iparszerűen zajlik, sok száz ember évekig tartó, összehangolt munkája. Bár a Novell vezetői már tavaly ősszel felismerték, hogy a jövő az internetes megoldásoké, ennek átültetése a gyakorlatba, a termékekbe jó néhány hónapot vett igénybe. A programcsomagok “internetesítési” folyamata járt is némi zökkenőkkel, még a cég vezetése is átalakult. Az igazgatótanács augusztus végén visszahívta az addigi vezérigazgatót, Robert Frankenberget, és a korábbi alelnököt nevezte ki elnöknek. Mindebben szerepet játszhatott, hogy a NetWare új verziójának késlekedése miatt megtorpant az értékesítés, és rosszak lettek a harmadik negyedévi eredmények.

Az IntranetWare piacradobása a hazai számítógép-alkalmazóknak is fontos, hiszen Magyarországon a PC-s hálózatok 90 százalékát Novell operációs rendszer vezérli, és az új verzió megjelenése gyors és viszonylag olcsó vállalati-intézményi szintű bekapcsolódást tesz lehetővé az Internet/intranet világba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik