Gazdaság

FREKVENCIADÍJ MINDENKINEK – Egyetlen ezrelék

A hazai távközlési és műsorszolgáltató cégeknek jövő januártól várhatóan a sugárzási díj 5-10 százaléka erejéig frekvenciadíjat kell majd fizetniük. Az intézkedés pontos időpontját még nem határozták meg.

A frekvenciadíjak általános bevezetésének gondolata nem új: annak előkészítési munkái öt évvel ezelőtt indultak el. Amint azt Krupanics Sándortól, a Hírközlési Főfelügyelet (Hif) elnökétől megtudtuk, a frekvenciagazdálkodással kapcsolatos tevékenységek finanszírozása évente több száz millió forintot emészt fel, amit ez idáig a költségvetésnek kellett állnia. Ez a gyakorlat nem tartható tovább. A Hifnek november végéig el kell készítenie javaslatát a díj bevezetésére, amelyről aztán a szaktárca és a kormány hoz végleges döntést. A jelenlegi elképzelések szerint a frekvencia használóinak a frekvencia lekötéséért és az igénybevételért is fizetniük kell majd. A díjak nem követik az inflációt. A cél inkább az, hogy a frekvenciadíj a minél hatékonyabb felhasználásra ösztönözzön.

Magyarországon mostanáig csak a három mobiltelefon-szolgáltató céget kötelezték frekvenciadíj fizetésére. A jövő év elején hatályba lépő új rendelkezés szerint a Magyar Távközlési Rt.-nek, az Antenna Hungária Rt.-nek és a helyi koncessziós társaságoknak is fizetniük kell majd. A 300 milliárd forint értékűre becsült hazai hír- és távközlési piacon valószínűleg egy ezreléknyi lesz a díjból származó bevétel, amely így 300 millióhoz közelít. Az egyes cégek költségvetésében az ennek megfelelő kiadások tízmilliós nagyságrendet jelenthetnek. Krupanics Sándor szerint azonban a szolgáltatóknak a frekvenciadíjat nem kell feltétlenül továbbhárítaniuk a fogyasztókra, hiszen a technológiai korszerűsítéssel lényegesen csökkenthetik díjfizetési kötelezettségeiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik