Gazdaság

FIGYELMEZTETÉSEK IZRAELNEK – A feszültség sékelekben

Húszmilliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programhoz keres külföldi befektetőket Jichak Levi izraeli közlekedési miniszter egy New York-i üzleti konferencián. A nagyszabású tervek azt jelzik, hogy Tel Aviv hisz a békefolyamat töretlenségében, miközben a nagyhatalmak gesztusai az utóbbi napokban bizalomvesztést jeleznek.

Az Európai Unió külügyminiszterei múlt heti luxemburgi találkozójukon úgy vélekedtek, hogy a békefolyamatban Netanyahu hivatalba lépése óta semmiféle előrelépés nem történt, egyúttal a jeruzsálemi “eredeti állapot” helyreállítására szólították fel a kormányfőt. A kemény megfogalmazással nem egészen egyetértő német kormány képviselőjeként Klaus Klinkel viszont úgy nyilatkozott, hogy Európának a gazdasági kapcsolatok korlátain belül kellene maradnia, meghagyva az USA-nak a főszerepet a politikai rendezésben.

Washington viszont egyelőre csak az általa nyújtott hitelgarancia 1996/1997-es üzleti évre való megkurtításával fejezte ki, hogy rosszallja a gázai és ciszjordániai zsidó települések építését, amelyre Izrael 60 millió dollárt fordított. Az USA most pontosan ennyivel rövidíti meg az idei, eredetileg 2 milliárd dolláros garanciakeretet, amely az 1992-ben jóváhagyott, elsősorban az orosz bevándorlók beilleszkedését segítő, összesen 10 milliárdos keret része. Izrael eddig 6,6 milliárd dollárt vett fel a nemzetközi tőkepiacon az amerikai garanciának köszönhetően igen kedvező kondíciókkal. A program 1998-ig tart, és ezt megelőzően már három alkalommal “büntetett” a garanciavállaló: 1993-ban 437 millió, 1994-ben 217 millió, tavaly pedig ugyancsak 60 millió dollárt vett el Izraeltől.

Az utóbbi időben bizonyos izraeli üzleti körök is egyre hangosabban számolgatják a Netanyahu-kormány működése óta elszenvedett veszteségeiket. A szállodaipar több száz millió dollárral rövidült meg a februári és márciusi merényletek következményeként, de ennél is fájóbb az érintettek számára egy múlt heti kormánydöntés, amely mintegy 6 millió dollár támogatást vett el a szektorban tervezett reklámkampánytól. A Tel Aviv-i tőzsdén jegyzett szállodavállalatok részvényárfolyama mélyrepülésbe kezdett, de a száz legfontosabb részvény mozgását tükröző Mishtanim index sorozatos csökkenése jelzi, hogy minden részvény megsínyli a feszültséget.

Az események kárvallottja a sékel is, amely szeptemberben 2,2 százalékkal értékelődött le a dollárhoz képest. Ez, bár növeli az izraeli termékek külföldi versenyképességét, egyúttal növekvő inflációval jár. Elbizonytalanodtak a külföldi befektetők is. A palesztinokkal megszületett megállapodást követően 2 milliárd dollárra duzzadt az azt megelőzően mindössze 500 milliós külföldről beáramló tőke; ennek a folyamatnak a megtorpanását jelzi, hogy a Tel Aviv-i tőzsdén, szemben a tavaly első félévi 250 millió dollárral, idén az első 6 hónapban csak 200 milliót fektettek be a külföldiek.

Ugyanakkor a kormány bizakodását mutatja az a nagyszabású, 20 milliárd dolláros program, amelynek csak 25 százalékát kívánják hazai forrásból finanszírozni. Az izraeli közlekedési miniszter e héten New Yorkban partnereket keres többek között Tel Aviv és környéke közlekedésének mintegy 5 milliárd dolláros korszerűsítéséhez, a Ben Gurion repülőtér 1,5 milliárd dollárba kerülő bővítéséhez és egy hasonló összegű haifai és asdodi kikötőfejlesztéshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik