Gazdaság

PAKSI TURBINÁK – A franciák is színre léptek

A francia Gec Alsthom Delas cég nyerte a Paksi Atomerőmű hazai és nemzetközi cégek részére kiírt tenderét 4,8 milliárd forint vállalkozási díjjal. A projekt tárgya, a gőzturbinák körébe kapcsolt kondenzátoredények cseréje.

A GEC-Alsthom konszern fejlesztette ki az 1500 MW-os gőzturbinát, a 300 MW-os kombinált ciklusú gázturbina egységet, az 515 km/ó sebességet meghaladó vasúti járműszerelvényt, gyártják és szállítják a világ legnagyobb személy-, teher-, tankerhajóit.

Ez a cég fejlesztette ki a gőzturbinák körében lévő modulrendszerű kondenzátoredényeket. E típus világpiaci forgalmának 50 százalékát, európai forgalmának 80 százalékát e cég reprezentálja. E berendezés előnye, hogy ugrásszerű a minőségjavulás, egy-egy kondenzátorcserénél mintegy 60 napos időmegtakarítást tudtak elérni. Napi 250 ezer dollár termelési értéket produkáló gépegységnél ez nem elhanyagolható tényező – jegyezte meg tudósítónk kérdésére Jean Cartier úr, kereskedelmi igazgató.

A franciák pontosan feltérképezték, hogy a kelet-európai országokban milyen konstrukciójú erőművek üzemelnek, azoknak mikor jár le a “szavatosságuk”. Ezek rekonstrukcióit is a franciák akarják megnyerni, ehhez keresnek most hazánkban is megfelelő partnereket – árulta el a kereskedelmi igazgató.

Paks igen jó geopolitikai helyzetű, közel Kelethez, Nyugathoz, a Duna olcsó szállítási útvonalat biztosít, az erőmű üzemcsarnoka ideális hely ilyen célra. Amint azt a franciák állítják, megbizonyosodtak arról is, hogy az orosz VVER 440 típusú reaktor jó konstrukció, amit a magyarok világszínvonalúvá fejlesztettek. Ha e konstrukciót kiegészítik például a Gec Alsthom cég elektronikájával, egyéb segédszerkezeteivel, egy világszínvonalú reaktoregység hozható létre. Versenyképességét tovább lehet fokozni azzal, hogy Pakson, környékén kitűnő szakemberek vannak, kedvezőbb munkabérért, mint nyugaton. Ezért Paks potenciális hely egy francia-magyar közös vállalkozáshoz – vázolta a jövőképet a kereskedelmi igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik