Gazdaság

ÖNELLENŐRZÉSI SZIGOR

admin
admin

1996. 09. 11. 00:00

Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosítása szerint a pénzügyi kormányzat szigorítana az önadózás jelenlegi előírásain. Az adóhatóság tapasztalatai szerint azonban ezzel a szabállyal sokan visszaélnek, és bevallásukat likviditási helyzetük függvényében alakítják. Az önellenőrzési pótlék – amely megegyezik a jegybanki alapkamattal – olcsó pénz a vállalkozások számára.

A tervek szerint csak a jogban való tévedést tekintik majd olyannak, amely alapja lehet a korábbi adóbevallás megváltoztatásának. Így az adózó gazdasági döntésének változása (célszerűségi megfontolás) utólag nem adhat alapot a bevallással lezárt időszak adóalapjának megváltoztatására. Ugyanakkor a módosítást követően is megmarad a lehetőség a bevallás hibáinak – elírás, számítási hiba – önellenőrzéssel történő kijavítására. Ugyanannak a bevallásnak többszöri önellenőrzésétől az önellenőrzési pótlék mértékének emelésével tartana vissza a jogszabálytervezet. Az önellenőrzési pótlék mértéke első esetben változatlanul a jegybanki alapkamat mértékével azonos, ismétlődő önellenőrzésnél azonban 50 százalékkal emelkedik. Jelenleg nem kell ellenőrzési pótlékot fizetni, ha az adózó az önellenőrzés alapján adó-visszatérítési igényt támaszt az adóhatósággal szemben.

Az ezzel kapcsolatban az adóhatóságnál jelentkező adminisztratív többletkiadásokra hivatkozva az adózókat e költségek áthárításaként fix összegű önellenőrzési pótlék viselésére kötelezi a tervezet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.