Gazdaság

1998-TÓL: KOMBINÁLT NÓMENKLATÚRA – Korszerű azonosítás

A mai termékazonosítási rendszert várhatóan 1998. január elsejétől az Európai Unióban alkalmazott Kombinált Nómenklatúra váltja fel. Mivel az áttérés nem kis problémát okozhat az adóalanyoknak, valószínűleg még az idén megkezdik a tudnivalók ismertetését.

A kormány már korábban úgy határozott: a jelenleg alkalmazott termékazonosító rendszert a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő nómenklatúrával kell felváltani – úgy, hogy az adózók átállással kapcsolatos terhei a lehető legkisebbek legyenek. A KSH szakértőinek bevonásával készített vizsgálat alapján a PM-ben az az álláspont alakult ki, hogy az adótörvények új termékazonosító rendszerének 1998. január elsejétől a Kombinált Nómenklatúrát (KN) javasolják.

A KN magyarországi bevezetését elsősorban az Európai Unióhoz való csatlakozási szándékunk motiválja. Az EU ugyanis az adóztatásban – ha termékazonosító rendszert alkalmaz – ezt használja hivatkozásként. Mivel az unión belül egységes piac van, s fő szabályként a termékek a származás országában adóznak, a magyar termékazonosító rendszernek legkésőbb az EU-csatlakozáskor mindenképpen a Kombinált Nómenklatúrára kell áttérni. Ha ugyanis ez nem történik meg, Magyarország versenyhátrányba kerül a többi országgal szemben (ha például egyes termékei a nemzetközi szabályoktól eltérően a normál áfa-kulcsba tartoznának, sőt azokat esetleg még fogyasztási adó is terhelné).

Magyarország 1996. július elsejével csatlakozott az EU-EFTA Tranzit Egyezményhez, így a vámárut kísérő fuvarokmányon amúgy is csak a KN-t lehet szerepeltetni. Ugyanakkor a Pénzügyminisztérium szakértői is elismerik, hogy az új termékazonosítóra való áttérés nem kis nehézséggel jár. Azon vállalkozások számára ugyanis, amelyek sohasem foglalkoztak külkereskedelemmel, a KN teljesen ismeretlen, s annak igen erős külkereskedelem-orientált megközelítése is idegen tőlük. Éppen ezért a szakértők szerint az áttérésre mindenképpen elég időt kell hagyni, hogy az érintett adózók megismerhessék az új rendszert, s az átkódolással kapcsolatos anomáliákat ki lehessen szűrni. Így az adótörvényekben szereplő hivatkozásokat az adózók körében előre meghirdetik. Mivel a bizonylatokban általánossá válik a KN használata, a pénzügyi tárca szakértői szerint indokolt a termékekhez kapcsolódó egyéb kötelező jellegű befizetések, hozzájárulások jogszabályaiban is ugyanezt a termékazonosító rendszert átvenni.

Ha tehát a kormány elfogadja a pénzügyi tárca javaslatát, 1998. január elsejétől a Kombinált Nomenklatúra váltja fel az adótörvényekben jelenleg alkalmazott Ipari Termékek Jegyzékét, a Mezőgazdasági és Erdészeti Termékek Jegyzékét, a Számítástechnika Alkalmazási Termékek Jegyzékét, valamint a Hadiipari Termékek Jegyzékét. Az áttérés zökkenőmentessé tétele érdekében a PM már ütemtervet is kidolgozott. E szerint az adótörvényekben 1998-tól alkalmazni kívánt hivatkozásokat még az idén meghirdetik. Ezzel kapcsolatos észrevételeiket az adóalanyok a jövő év első negyedének végéig tehetik meg, s azokat az illetékes szakértők feldolgozzák. A feldolgozás eredményét az adótörvények jövő évi módosításaiba építik be. A tervek szerint az egyéb, a termékekre adó jellegű befizetési kötelezettséget előíró jogszabályokban 1998 januártól ugyancsak áttérnek a Kombinált Nómenklatúrára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik