Gazdaság

POLGÁRI BANK – Kérő-keringő

Egyelőre sem az Állami Bankfelügyelet (Baf), sem a Budapest Bank (BB) részéről nem kívánták megerősíteni azt a napokban felröppent hírt, miszerint a BB tulajdonában lévő Polgári Bankot egy konzorcium szeretné megvásárolni.

A pénzügyi felügyeletnél – hírek szerint Tarafás Imre elnök közvetlen utasítására – egyelőre teljes hírzárlatot rendeltek el a Polgári Bank ügyével kapcsolatban. Így sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták azt a hírt, hogy a bank iránt egy konzorcium érdeklődne. Annyit azonban a Baf egyik, magát megnevezni nem kívánó illetékese elmondott lapunknak: a hírzárlat független az elmúlt napokban a sajtóban megjelent találgatásoktól a konzorciumon belüli állítólagos tulajdonosi összefonódásokkal kapcsolatban. Amennyiben viszont az érdeklődők mégis jelzik vételi szándékukat, a felügyelet kizárólag a jelenleg hatályos pénzintézeti törvény rendelkezései alapján vizsgálódhat. Abból, hogy – mint megtudtuk – az ügyben érintett Budapest Banknál mindaddig elzárkóznak a nyilatkozattételtől, amíg a folyamatban lévő tárgyalások le nem zárulnak, annyi mindenesetre bizonyosnak tetszik: van érdeklődő a pénzintézet iránt.

A BB százszázalékos tulajdonában lévő Polgári Bankot a csődbe ment Ybl Bank romjain szervezték újjá. A kiterjedt fiókhálózattal bíró kisbank főként private banking szolgáltatásokra specializálódott. Az anyabank privatizációját követően azonban az új amerikai tulajdonos (GEC) azonnal jelezte: mihamarabb szeretnének megválni a 27 milliárd forint mérlegfőösszegű kisbanktól. Lapértesülések szerint a Polgári Bank körül leginkább legyeskedő konzorciumban a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank (MBFB) Rt. 30 százalékkal részes. A további tagok a Pannon Váltó Rt., a Pretium Holding Rt. és a Szabolcs Regionál Önkormányzati Vagyonkezelő Rt., valamint a kozmetikai termékeiről jól ismert Caola.

Az MBFB – szándékai szerint – csak átmenetileg venne részt az üzletben, s szerepe csupán szakmai tanácsadásra korlátozódik. Jaloveczki László, a Polgári Bank egykori vezérigazgatója – aki most szakértőként szerepel az üzlet lebonyolításában – a Figyelőnek elmondta: a konzorcium további tagjai hosszabb távra terveznek, s a bank megvásárlása után szeretnék külföldi szakmai befektetőkkel is kibővíteni a tulajdonosi kört. Jaloveczki nem kívánta kommentálni a tulajdonosi összefonódással kapcsolatos híreket, de azt megerősítette, hogy a vevőként jelentkező három kárpótlásijegy-hasznosító társaság már korábban is számlavezető kapcsolatban állt a pénzintézettel. A mintegy 5 milliárd forintos tőkeerejű konzorcium későbbi terveivel kapcsolatban kifejtette: a vevők a bank fiókhálózatára és infrastruktúrájára alapozva elsősorban lakossági termékeket szeretnének forgalmazni. A Caola, véleménye szerint, jövedelmező pénzügyi befektetést lát a bankvásárlásban. Az egykori vezérigazgató határozottan cáfolta, hogy a kozmetikai cégnek hiteltartozása lenne a Polgári Bankkal szemben. A cég privatizációjához szükséges E-hitelt ugyan valóban a Polgári Bank folyósította a jelenlegi tulajdonosoknak, ám ennek kapcsán végeredményben ők, s nem a társaság tartozik a pénzintézetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik