Gazdaság

A LAKOSSÁGI BIZALOM INDEXE – Napos oldal

A bizalmi index értéke júliusban 7 ponttal emelkedett, elérve a (-59)-es szintet. Bár ez a nyár közepén általában nem jellemző, mégis igaz: az elmúlt közel két év alatt most a legnagyobb a lakosság hajlandósága tartós fogyasztási cikkek vásárlására.

Az index értéke a múlt év második felétől kezdve kis kitérőkkel tarkított emelkedő trendet mutat. A nyár közepén tapasztalt javulásra is egy ilyen “túlzott” emelkedést követő visszaesés után került sor. A mintában szereplők minden kérdésre optimistább, de legalábbis az előző hónapoknak megfelelő választ adtak. A legnagyobb mértékben az ország gazdasági helyzetének megítélése és a következő 12 hónapra várt alakulása kapcsán javult a lakosság véleménye. A háztartások jelenlegi pénzügyi helyzetüket ugyancsak kedvezőbbnek találták az eddiginél, s a további javulásban is reménykednek. Júliusban a lakosság az egy hónappal korábbinál alacsonyabbnak érezte a fogyasztói árak emelkedésének ütemét, a várható inflációs trendeket illetően azonban nem változott a vélekedése. A megkérdezettek többsége továbbra sem tartja kedvezőnek az alkalmat a megtakarításra.

A különböző szempontok szerint képzett csoportok közül figyelemre méltó volt a fővárosi lakosság, valamint az eltartottak várakozásainak javulása. Valószínű, hogy a bizalmi index júliusi emelkedése mögött a trendhez való visszatérés mellett az elmúlt időszak néhány kedvező külpolitikai eseménye (például az ország NATO-felvételének javuló esélyei), valamint a jövő évre tervezett adócsökkentések híre is állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik