Gazdaság

ÖNKORMÁNYZATI RÉSZVÉNYEK – Gázt adnak

admin
admin

1996. 07. 31. 00:00

Az ÁPV Rt. az önkormányzatoknak járó gázszolgáltatói részvények átadását a Dél-dunántúli Gázszolgáltató Rt. területén kezdi meg. A Baranya, Fejér és Tolna megyében lévő 153 önkormányzat 2,2 milliárd forint értékű részvényt kap. Az önkormányzatoknak összesen 47 milliárdnyi részvény jár a tavaly privatizált regionális gáz- és áramszolgáltatói vagyonból.

A részvények átadását eddig az akadályozta, hogy az ÁPV Rt. és az önkormányzatok képviselői nem tudtak megegyezni: az átadás, egy tavalyi törvényben előírtaknak megfelelően, a lélekszám arányában, vagy inkább a vagyon mértékéhez igazodva történjen-e. A privatizációs miniszter múlt heti döntése nyomán az önkormányzatok szeptember 30-ig kaptak haladékot a döntésre.

Egy 1989-ben született törvény értelmében az átalakuló energiaszolgáltató vállalatok vagyonmérlegében szereplő belterületi földek értékének megfelelő vagyonrész a föld fekvése szerinti önkormányzatot illeti. Az ÁPV Rt.-től kapott információk szerint az idén eddig összesen 15,7 milliárd forint készpénzt, 4,5 milliárd értékű részvényt és 41,9 milliárdnyi üzletrészt kaptak az önkormányzatok a belterületi földek után a privatizációs szervezettől. A bejelentett igények alapján a vagyonkezelő további részvénykiadási kötelezettsége ebben az évben 20 milliárd forintra rúghat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.