Gazdaság

DOHÁNY- ÉS ALKOHOLREKLÁMOK – Tiltó érzület

admin
admin

1996. 07. 31. 00:00

A készülőben lévő reklámtörvény fogalmazóinak nem kis fejtörést okozhat egy friss felmérés eredménye, mely szerint a magyarok tekintélyes része pártolja a dohány- és alkoholhirdetések tilalmát.

A reklámtörvény tervezete augusztus elejéig szakmai egyeztetés alatt áll, ezután az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium koordinációs csoportja dolgozza ki a törvényszöveg végső tervezetét. Erről – az ígéretek szerint – ez év novemberében dönt majd a parlament.

A tervek szerint bizonyos korlátozások mellett lehetne cigarettát is hirdetni például a sajtóban, az óriásplakátokon, sőt szeszes italok esetében még a kereskedelmi tévékben, rádiókban is. A “liberálisok” ügyét segítette az a megegyezés is, amelyet az egészségügyi lobbyval sikerült tető alá hozni. Eszerint a reklámtörvénnyel egy időben megszületne egy antidohány-törvény is, amely korlátot állítana a szabad füstölés elé.

Ezeket a szabadon fújdogáló szeleket zavarták meg annak a felmérésnek az eredményei, amelyet a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség megrendelésére készített a Szonda Ipsos. Az ezer fős, országosan reprezentatív minta megkérdezése után az derült ki, hogy az emberek 79 százaléka nemcsak fontosnak tartja a reklámtörvény megszületését, de 74 százalékuk azzal is egyetért, hogy valamilyen formában korlátozni kell az alkohol- és cigarettareklámokat. Majdnem ugyanennyien még a teljes tilalmat sem zárták ki az eszköztárból.

A tiltott reklám elleni harcba a fogyasztóvédelmisek saját megfigyeléseikkel is beszálltak. A kéthetes időszak alatt 13 megyében és a fővárosban összesen 1010 darab alkoholt vagy dohányt népszerűsítő óriásplakátra bukkantak, a napi és hetilapok oldalain pedig 34 esetben láttak listás reklámot.

Nem túl hízelgő a reklámszakmára nézve az sem, hogy a felmérés szerint a közvélemény 57 százaléka úgy tartja: a reklámok erősen túloznak, és megszépítik a valóságot. A megkérdezettek majdnem egyharmada szerint a hirdetések egyenesen megtévesztőek, és csak 12 százalékuk érzi őket hitelesnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.