Gazdaság

VILÁGÍTÓTORONY

admin
admin

1996. 07. 24. 00:00

A közvélemény előtt kevéssé ismert, hogy az unió végrehajtó szerve, a Bizottság a PHARE segélynek is “csupán” a végrehajtására hivatott.

Az ötlet, tudniillik, hogy a közép- és kelet-európai országok átalakulásában a Nyugatnak gazdasági szerepet is vállalnia kell, a hét legfejlettebb állam (G7) 1989. júliusi csúcsértekezletén fogalmazódott meg. Az OECD aztán magáévá tette az elképzelést, a program összehangolásával pedig a Bizottságot bízták meg. A program kezdetben csak a két “élenjáró” reformországra, Lengyelországra és Magyarországra terjedt ki. Innen ered az angol mozaikszó néven ismertté vált elnevezés is. (A phare franciául világítótornyot jelent.) A PHARE-program több célt állított maga elé.

A segélyen és a kedvezményes kamatozású hiteleken kívül kereskedelmi könnyítéseket adott: néhány termék EU-importját liberalizálták, megszűntek az “állami kereskedelmű ország” besorolásból származó korlátozások, valamint megnövelték a beszállítható textilipari kontingenseket. Abos Brúnó, a Külügyminisztérium Segélykoordinációs Titkárságának vezetője szerint mindez 100-120 millió dollár többletexportot biztosított a kedvezményezetteknek. Jelenleg 12 ország részesül a mára döntően az EU programjává vált PHARE-segélyből. Az úgynevezett nemzeti programokon kívül a határmenti együttműködésre öt évre, 1995 és 1999 között 35 millió ecu-t juttat a PHARE (Figyelő, 1995/51-52. szám), valamint részesülünk a több országot átfogó keretekből is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.