Gazdaság

TÁRSASÁGI ADÓK – Bevétel erősíti a szabályt

Az alacsony társasági adókulcs “meghozta” az adóalanyok adófizetési kedvét: nemcsak tavaly, hanem az idei első félévben is igen kedvezően alakultak a társasági adóbevételek – derült ki azon a tájékoztatón, ahol Pitti Zoltán, az APEH elnöke beszélt az 1995-ös társasági adóbevallások feldolgozásáról.

Kedvező jelenségnek nevezte Pitti Zoltán, hogy javult a gazdálkodó szervezetek “bevallási fegyelme”. Tavaly a társasági adóbevallásra kötelezett adóalanyok 80 százaléka nyújtotta be határidőre az adóhatósághoz bevallását, az idén pedig 92 százaléka. Ezek 90 százalékát, mintegy 195 ezer bevallást már fel is dolgozott az adóhatóság. Mindezek alapján az APEH elnöke kedvező tendenciákról is beszámolt. Így arról, hogy tavaly már “megkezdődött” az eredeti tőkefelhalmozás, hiszen a korábbi évek vagyonvesztésével ellentétben 1995-ben némi vagyonnövekedés volt tapasztalható a vállalkozásoknál. Látványosan változott az elmúlt évben a tulajdonosi struktúra is: az állami tulajdon aránya a korábbi 40,4 százalékról 29,4 százalékra mérséklődött, ugyanakkor a külföldi tulajdon aránya 18,9 százalékról 28 százalékra nőtt. A kevésbé örömteli statisztikai adatok között említette Pitti Zoltán, hogy a foglalkoztatottak létszáma tíz százalékkal csökkent.

A májusi bevallásokban az adóalanyok végül is 28 milliárd forintot igényeltek vissza, s 10 milliárd forint befizetési kötelezettségről adtak számot.

A feldolgozott bevallásokból kiderült: tavaly 96 ezer vállalkozás mutatott ki közel 680 milliárd forint nyereséget, 92 ezer cég több mint 475 milliárd forint veszteséget, a többi nullszaldós volt. A nyereségnövekedés igen jelentős – csaknem 53 százalékos -, de a veszteség is 39 százalékkal haladta meg a megelőző évit. A gazdálkodó szervezetek adózás előtti eredménye – pénzintézetek nélkül – kétszerese (202 milliárd forint) az 1994. évinek. Az adózás előtti eredmény növekedéséhez az üzleti tevékenység eredménye járult hozzá a leginkább, ezt az APEH elnöke biztató jelenségnek nevezte. Az adókedvezmények radikális szűkítése miatt tavaly 2400 vállalkozás vett igénybe 19-20 milliárd forint értékben kedvezményt, szemben az 1994-es évvel, amikor 9800 vállalkozás 40 milliárd forint adókedvezményben részesült. Mindezek alapján ezen gazdálkodó szervezetek 1995-ös adófizetési kötelezettsége közel 80 milliárd forint.

Kevesebb vállalkozás kevesebb osztalékot fizetett a tavalyi eredmény terhére, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a korábbi évhez képest az eredménytartalék 290 százalékkal nőtt, összege elérte a 325 milliárd forintot. A vállalkozások által elhatárolt, vagyis a következő évekre átvihető veszteség 440 milliárd forintra emelkedett.

Megtudtuk még: idén az első félévben 28,6 milliárd forint társasági adóbevétel folyt be az államkasszába, ez az egész évre előirányzott összeg 41 százaléka. Tavaly az első félévben az egész évi előirányzatnak csupán egyharmada érkezett meg az adóhatósághoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik