Gazdaság

SIETŐS KORMÁNYDÖNTÉS – Újraindul az orosz privatizáció

Az augusztusi (még ismeretlen) személyi átalakulás előtt álló orosz kormány meghozta a választási időszak egyik legjelentősebb gazdasági döntését. Elfogadta az 1996 hátralévő hónapjaira vonatkozó privatizációs programtervet (az állami tulajdonok eladása az elnökválasztások előtti időszakban lényegében leállt). Alfred Koh, a vagyonigazgatással foglalkozó állami bizottság első elnökhelyettese szerint az eladásra szánt részvényeket piaci áron értékesítik, hogy elérjék az idei költségvetésben előirányzott 12 ezer milliárd rubeles privatizációs bevételt. Feltételezik, hogy az idén megtörténik az olajipari holdingok, illetve a nemzeti energiaszolgáltató, a RAO eladása. (A privatizációs programot elvileg még a kommunisták által ellenőrzött dumának is jóvá kell hagynia.)

Az OECD legutóbb publikált tanulmánya szerint az eddig lezajlott privatizációs tranzakciókban százezer vállalat került magánkézbe Oroszországban, ezekben az ipari munkaerő 80 százaléka dolgozik. Oroszországban van a viágon a legtöbb részvénytulajdonos. Ami a privatizáció eddigi bevételeit illeti, azok csalódást okoztak, tavaly a várt összeg fele mindössze 1 milliárd dollár folyt be az államkasszába.

A jelek szerint a második félév legnagyobb privatizációs terve a Szvjazinveszt távközlési céghez kapcsolódik, amelyért tavaly az olasz Stet cég már 640 millió dollárt ígért. A Szvjazinveszt értékét most azzal akarják növelni, hogy távolsági és nemzetközi szolgáltatásokra is engedélyt kapjon, ez jelenleg a Rosztelekom monopóliuma. A Stet mellett előreláthatóan a Deutsche Telekom, a France Telecom és az U. S. West egyik leányvállalata által alapított konzorcium is érdeklődik a Szvjazinveszt iránt.

A második várható nagy privatizációs akciót a Gazprom jelentette be, amely Oroszország legnagyobb vállalkozása, s értékét nyugati befektetési bankárok a Financial Times szerint 20 és 200 milliárd dollár közé becsülik. (A széles sáv jelzi az információk rendkívüli ingatagságát.) A Gazprom részvényeinek 9 százalékát kívánnák októberben piacra bocsátani, ami a legnagyobb orosz nemzetközi részvényajánlatot jelenti 1991 óta. Az ügylet lebonyolításával nemzetközi konzorciumot bíznának meg, amelyben a C. S. First Boston irányításával nagy nemzetközi befektetési bankok egy csoportja venne részt. Egy másik változat szerint a konzorciumot a Gazprom pénzügyi konzultánsa, Kleinwort Benson vezetné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik