Gazdaság

A FORINT VALUTAKOSARA – Váltópénzek

admin
admin

1996. 07. 24. 00:00

Két éven belül immár másodszor, ám a jelek szerint ezúttal végérvényesen kikerül az ecu a forint árfolyamszintjét meghatározó valutakosárból. Ugyanakkor a hivatalos valutaárfolyam piaci módon határozódik meg.

A kormány múlt heti döntése értelmében 1997. január elsejétől a valutakosárban a 30 százalékos súlyú amerikai dollár mellett a német márka szerepel majd, 70 százalékos súllyal. Az ecu ismételt “trónfosztásának” hivatalos magyarázata szerint az üzletkötéseket könnyebb elkönyvelni a fizikailag is létező német devizával, mint a csak elszámolási egységnek tekinthető ecu-vel. Két évvel ezelőtt már született egy hasonló tartalmú döntés. Akkor az Európai Monetáris Unióban szereplő valuták jelentős árfolyam-ingadozásainak következtében megroggyant ecu-t cserélték fel átmenetileg a márkával, 1994 nyara és 1995. január elseje között, lévén, hogy spekulációs hullám következtében egyes európai tagvaluták (angol font, olasz líra) kikerültek az árfolyammechanizmusból.

A mostani váltás viszont inkább Európa talán legmeghatározóbb fizetőeszközének elismerését jelenti.

A hivatalos valutaárfolyam számításának ugyancsak januártól érvényes új módja a hivatalos jegybanki érték (fixing) kiszámításának alapján változik. Eszerint a bankközi devizapiacon legaktívabb kereskedelmi bankok napi dollár-forint árfolyama piaci jegyzéseinek átlaga alapján állapítják meg az érvényes kurzust.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.