Gazdaság

CIB: EGYSÉGBEN A TŐKEERŐ

admin
admin

1996. 07. 24. 00:00

A tervezett egyesülés kézzelfogható jeleként a devizaműveleteket végző Közép-Európai Nemzetközi Bank (CIB Bank) és leánya, a CIB Hungária Bank a jövőben csak együttes (konszolidált, illetve aggregált) adatokat közöl – tájékoztatták a Figyelőt. Az immár egyként kezelt CIB mérlegfőösszege 1996 első félévében 13,2 százalékkal (263,1 milliárd forintra) nőtt, miközben tovább erősítette likviditási helyzetét. Saját tőkéje a félév során 27,3 százalékkal nőtt (lásd grafikonunkat), és az év közepén a mérlegfőösszeg 11,2 százalékának felelt meg az 1995 végi 10 százalékkal szemben. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva a nettó kamatbevétel 34 százalékkal, a tartalékképzés előtti (bruttó) nyereség pedig 31 százalékkal emelkedett, és 5,6 milliárd forintot tett ki. A hitelportfólió jó minőségének köszönhetően az idén – a múlt év első felétől eltérően – nem kellett új tartalékot képezni. Ezért az említett 5,6 milliárd forint egyúttal az adózás előtti nyereséget jelenti, ami az egy évvel korábbinál 47 százalékkal több. A minősített hitelek aránya a teljes eszközállományon belül 1 százalék körül van. A tartalékok ezekre megfelelő fedezetet adnak. A bank tőke-megfelelési mutatója az év közepén 17,2 százalék volt. Az 1995. évi teljesítmény alapján egyébként a Euromoney című londoni folyóirat júliusi száma a CIB Hungária Bankot a legjobb magyarországi banknak minősítette. Ezzel egyidejűleg a Thomson BankWatch nevű minősítő cég a CIB Bankot konszolidált alapon magasabb osztályba sorolta. Az úgynevezett országon belüli kibocsátói kategóriában a bank A/B minősítést kapott, azaz egy kilencfokú skála korábbi harmadik fokáról a másodikra lépett elő. Ez a legmagasabb minősítés, amelyet az említett cég a kelet- és közép-európai térség valamely bankjának adott. Az anyabankot, a CIB-et a hosszú lejáratú adósságra vonatkozóan a Thomson BankWatch BBB, azaz befektetésre ajánlott kategóriába tette, ami megegyezik hazánk országkockázati minősítésével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.