Gazdaság

AZ ANTENNA HUNGÁRIA ÚJ VEZETŐJE – Ébredés az álomból

Vége a tizennyolc hónapos átmeneti időszaknak: múlt héten megválasztották az Antenna Hungária Rt. új vezérigazgatóját. Máté István, a társaság eddigi pénzügyi vezetője a privatizációra szeretné a lehető legjobban felkészíteni a műsorszóró csapatát. Mindenkinek bizalmat előlegez. Annak viszont, aki “adós” marad, útilaput köt a talpára.

Máté Istvánt mindig is vonzotta a számok világa. Az ősszel lesz 45 éves, és ebből több mint tizenhetet a műsorszóró vállalatnál töltött. S bár a számvitel, a könyvelés, majd a gazdasági ügyek irányítása volt a feladata, óhatatlanul “megérintődött”: megismerkedett az adóberendezésekkel, beavatták a rádiós és televíziós technika rejtelmeibe. Összecsiszolódott azzal a dolgozói gárdával, amely szellemiségében öröknek látszott, s az arcok is ugyanazok maradtak az elmúlt két évtizedben.

Most, hogy a rendkívüli közgyűlésen vezérigazgatóvá választották, “hivatalból másként kell gondolkodnia”. Mint mondta, legkésőbb július 31-ig be kell fejeződnie a vállalat átszervezésének. Ezt követően (és más ürüggyel) nem lesznek elbocsátások, jóllehet, a – Máté megfogalmazása szerint – feltörekvő nemzedéknek is utat adnak majd. A frissen választott vezér az eredeti tervek szerint zártláncú videón tudatta volna a kollégákkal, hogy a cég stabilizációs programja elkészült, és megvalósításával – az egy év múlva esedékes privatizációig – új fejlődési pályára állítható az Antenna Hungária. “Menni fog a dolog” – mondja minden kételyt szertefoszlató nyomatékkal.

A dolgozóknak szánt videoüzenetből személyre szóló levél lett, mivel az atlantai olimpia az összes, videokonferenciára alkalmas közvetítővonalat lefoglalta. Így Máté István azt sem mondhatta el minden kollégájának, hogy májusban egyszer már nemet mondott, amikor megkínálták a vezérigazgatói állással. “Nem vagyok az a típus, akit csábítanak az ilyen ajánlatok. Mégis azt hiszem, muszáj volt elvállalni” – szögezi le váratlanul. A miértre gondolkodás nélkül rávágja: “mert különben megint idehoztak volna valami külsőt”.

Hát persze, hogyan érthetné meg egy “idegen” ezt a sajátos világot? Az elmúlt években politikai reflektorfénybe került műsorszóró vállalat élére ezt megelőzően egy pártokon kívüli “külső” embert tett a többségi tulajdonos ÁPV Rt. Hiba volt. A felbecsülhetetlen közgazdasági és humán ismerettel rendelkező szakember tehetetlennek bizonyult.

Az új, belülről jött vezérigazgató határozott elképzelésekkel lép fel. Az AH Rt.-nek ki kell törnie a műsorszórás kényelmes monopolhelyzetet – s emiatt úgy-ahogy, de biztos bevételt nyújtó – szerepköréből. A jövőben helyet kell szereznie a távközlésben és a kábeltelevíziózásban is. Természetesen Máté István jól tudja: a piacnak ezek a területei már részint foglaltak, részint pedig túlságosan sokszereplősek ahhoz, hogy ott a közeli jövőben látványos sikereket lehessen elérni. Lehet, hogy AH Rt.-nek kezdetben meg kell elégednie a piac néhány százalékával. A fontos az, magyarázza, hogy a cég minőségi szolgáltatásokat nyújtson, s azokat az igényes, jól fizető vevőket kösse magához, akik a legtöbb megrendelést adják.

Máté megítélése szerint egyébként a részvénytársaság a vállalkozói rangsor középmezőnyének élén áll. A műsorszórót ismerik, a szolgáltatásokkal azonosítják. Baj viszont, hogy sokan még ma sem tudnak helyesen rádiózni és televíziózni. Az AM-mikro használóinak jó része például hatóságilag nem ellenőrzött-engedélyezett készüléket alkalmaz, ezért nem megfelelő minőségű a szolgáltatás – és erre hivatkozva a felhasználók több mint a fele nem fizet.

A felhasználói oldal fogyatékosságai mellett az is tagadhatatlan, hogy műszaki szempontból az Antenna Hungária meglehetősen vegyes képet mutat: vannak világszínvonalú berendezései, de az eszközök zöme 10-15 évnyi távolságra van a nyugat-európai technikai fejlettségtől. Ami a jövőt illeti, a médiatörvény és a privatizáció olyan lehetőségeket tár a műsorszóró elé, amelyek bizonyosan felrázzák az elmúlt esztendőkben Csipkerózsika-álomba merült céget. Az új vezér még e héten létrehozza például a szakmai fejlődés előmozdítására hivatott műszaki tanácsot. Új alapokra helyezik az üzleti kapcsolatokat fő partnereikkel, előtérbe állítva ezzel az Antenna Hungáriánál eddig szinte ismeretlen szakmai lobbyzást.

A társaság jelenlegi szolgáltatásai nem térnek el alapvetően a nyugat-európaiakétól. Ez mutatja igazán, hogy a cégnél dolgozók szakértelmével, hozzáállásával nincs különösebb gond. Nem kedvező viszont, hogy a részvénytársaság műszaki vezetőgárdája 50-55 év körüli. A fokozatos fiatalítás elodázhatatlan – véli Máté. Bár, mint mondja, ezzel sem árt csínján bánni. Meggyőződése, hogy a vezetés bizalmi kérdés. Személy szerint a cég valamennyi vezetőjében bízni tud, kompromisszumokra kész, ám csak addig, amíg nem élnek vissza ezzel. Annak, aki az új vezért csak egyszer is “átvágja”, mennie kell: az ilyen embernek nincs helye az Antenna Hungáriánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik