Gazdaság

MBFB-PRIVATIZÁCIÓ – A PHARE-ral párban

A brit HSCB Investment Bank Limited nyerte azt a pályázatot, amelyen a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank privatizációs tanácsadóját választották ki. Az Európai Unió a PHARE-program keretében – szakértői segítségnyújtás címén – együttesen 750 ezer ecu-vel támogatja a fejlesztési bank szerkezeti átalakítását és a privatizáció előkészítését.

A július 15-én írták alá azt a szerződést, amely szerint a szakértői segítségnyújtásra vonatkozó, összesen egymillió ecu-s projektet közösen finanszírozza a PHARE és az MBFB. Ennek célja, hogy a magyar pénzintézetet alkalmassá tegye a fejlesztési banki feladatok teljes körű, hatékony ellátására, illetve alapvető feladata az MBFB-hez tartozó pénzintézeti csoport privatizációjának előkészítése. Ezen belül – mint azt Huszty András vezérigazgató elmondta – kiemelt fontosságú a befektetési, fejlesztési és kereskedelmi banki szerepek szétválasztása, illetve a stratégia és a középtávú üzleti terv pontosítása. A fejlesztési bank ugyanakkor a jövőben szorosabbra kívánja fűzni a szálakat a PHARE-ral az infrastrukturális fejlesztések területén.

A nyertes brit pénzintézetet egyébként hét pályázó választották ki. A HSCB (Hong Kong Sanghaj Banking Company) a világ egyik legnagyobb pénzintézeti csoportja, hozzá tartozik többek közt a Midland Bank, a Samuel Montagu és a James Capel is. Farkas István (egykori PM-főcsoportfőnök), a HSCB magyarországi vezetője elmondta: a londoni székhelyű bankcsoport mérlegfőösszege eléri a 300 milliárd dollárt, tavaly pedig 5,8 milliárd dollár adózás utáni eredményt ért el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik