Gazdaság

A KÜLKERESKEDELEM ÖT HÓNAPJA – Töretlen kiviteli kedv

admin
admin

1996. 07. 10. 00:00

Bár az eredetileg tervezettnél magasabb termelői árszínvonal kétségkívül a forint relatív felértékelődéséhez vezet, amennyiben éves szinten az infláció tényleg 20 százalék körülire mérséklődik, akkor a vállalatok exportérdekeltsége a forint jelenlegi, havi 1,2 százalékos leértékelési üteme mellett is fennmarad – jelentette ki a Figyelőnek Berényi Lajos, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium helyettes államtitkára.

Idén május végéig a tavalyihoz képest kedvezőbben alakult az export-import olló: a kivitel növekedése és az import csökkenése közötti különbség 8,5 százalék volt, míg ez az arány egy évvel ezelőtt csak 4 százalékot tett ki.

Idén január és május között a kivitel értéke 5 milliárd dollár volt (5,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban). A behozatal 6,2 milliárd dollárra rúgott (azaz 3,3 százalékkal elmaradt a tavalyi azonos időszakban elérttől). Az áruforgalom egyenlege így 1,2 milliárd dolláros hiányt mutat – ebből azonban a folyó fizetési mérleget mindössze 0,9 milliárd dollár terheli. Az év első öt hónapjában 28 százalékkal több aktív bérmunka-export történt, mint a tavalyi év azonos időszakában. A bérmunka aránya az az exporton belül 3 százalékkal 27 százalékra nőtt. A magyar kivitel meghatározó része Németországba, Ausztriába, Olaszországba, Oroszországba és Franciaországba irányul. Jelentősen – 34,8 százalékkal – nőtt a Csehországba irányuló magyar export, és számottevő az Egyesült Államokba (13,4 százalék), a Lengyelországba (10,5 százalék) és a Hollandiába (8 százalék) irányuló export növekedése is. Az importon belül egyedül az energiahordozók részaránya növekedett számottevően. A behozott gépek összes importon belüli részaránya 2 százalékkal, 29 százalékra csökkent. A meghatározó importőr országok: Németország, Oroszország, Ausztria, Olaszország és Franciaország.

Idén az első öt hónapban 514 millió dollár működőtőke áramlott az országba. Tekintettel arra, hogy számos multinacionális cég tervez további zöldmezős beruházásokat, illetve a tavaly év végi privatizációs hullám keltette beruházási kötelezettség és igény is magas lesz ebben az esztendőben: az IKM-ben az idei első félévre kiemelkedően magas, 900 millió dolláros működőtőke-behozatalt prognosztizálnak. Az első öt befektető ország: Ausztria, az Egyesült Államok, Franciaország, Belgium és Hollandia.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.