Gazdaság

Félév forduló

SZABADABBAK A HAZAI BEFEKTETŐK JÚLIUS 1-JÉTŐL, amennyiben e naptól devizahatósági engedély nélkül vásárolhatnak az OECD-tagállamok értékpapírjaiból. A lehetőség az említett államok kormányai által kibocsátott, egyévesnél hosszabb futamidejű papírokra, az “AAA” kategóriájú cégkötvényekre és részvényekre vonatkozik.

GYORSMÉRLEG KÉSZÜLT AZ ÁPV RT.-NÉL, amelyről a holding vezérigazgatója számolt be. A tájékoztatás szerint az állami vagyonkezelőhöz tartozó portfólió jegyzett tőkéje 1200 milliárd forintnyi, s ennek kétharmadát tervezik magánkézbe adni. A bejelentés szerint az ÁPV Rt. a második félévben 60 milliárd forint befizetéssel könnyíti az állami költségvetés pozícióit. (Lásd a grafikont.)

BEFIZETHETIK-E AZ MHB RÉSZVÉNYEINEK ÁRÁT IS a második félévben? A privatizációs miniszter nyilatkozata szerint igen, de nem azon spekuláció szerint, amely egy osztrák lapban jelent meg. A kormánytag hétfőn cáfolta az értesülést, miszerint a Creditanstalt heteken belül megvásárolhatja az MHB ellenőrző pakettjét. A pénzvilág a privatizációs pályázatra vár.

VÁLTOZOTT AZ ENERGETIKAI-RÉSZVÉNYOSZTÁS MENETRENDJE. A privatizációért felelős tárca nélküli miniszter önkormányzati vezetőkkel konzultálva a hétvégén azt közölte a nyilvánossággal, hogy rövidesen megállapodást köthet a helyhatóságokkal az energetikai szolgáltató cégek önkormányzati tulajdonrészét megtestesítő részvények átadásáról, s az év végéig lezárul az áldatlan vita.

ÚJABB PRIVATIZÁCIÓS HULLÁM VÁRHATÓ A KÖVETKEZŐ FÉLÉVBEN. Német szakmai befektetők (RW Energie) a hét elején arról nyilatkoztak hazájukban, hogy ezután különös figyelmet szentelnek a magyar villamosipari privatizációnak, ugyanis a kontinens nyugati felén már aligha növelhető a piaci részesedés vagy a profitráta. Az ÁPV Rt.-ben arra készülnek, hogy a második félévben újra meghirdetik az egyszer már pártában maradt MVM Rt. részvénycsomagját.

MEGJÖTT AZ OSZTRÁKOK BEFEKTETÉSI KEDVE IS, erről is beszélt magyarországi látogatása után Vranitzky kancellár. A konkrét tervek között első helyen említik, hogy két bécsi cég élénken tárgyal a debreceni reptér átalakítási lehetőségeiről. Megfigyelői körben tartja magát a vélekedés, hogy az osztrák érdeklődés élénkülése összefüggésbe hozható azzal a fejlesztési programmal, amelyben az osztrák állam az EU-szabványnak megfelelő technológiai fejlesztéseket, s a lecserélt technológia Kelet-Európába telepítését támogatja.

A BELPIACON EGY SZAKSZERVEZETI SIKERREL KEZDŐDÖTT A HÉT. A nyomdászok érdekvédői ágazati kollektív szerződést kötöttek a tulajdonosok képviselőivel, s elérték, hogy a második félévben átlagosan 19 százalékkal emeljék a béreket. A “kollektív” tartalmazza az éves túlórakeretet (az eddigi 200 óra helyett 300), s július 1-jétől kiköti a napi munkaidő-maximumot – 12 órát – is.

BÚCSÚZOTT A BARNA BANKÓ, 1996. július 1-jétől nem fizethetünk a II. Rákóczi Ferenc fejedelem arcképével díszített 50 forintos papírpénzzel. Az ötvenes fémkemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik