Gazdaság

EUROTUNNEL – Kérlelhetetlen hitelezők

admin
admin

1996. 07. 03. 00:00

További türelmet kért részvényeseitől az Eurotunnel igazgatósága, a koncessziós társaságnak ugyanis nem sikerült megállapodni az ígért múlt hétvégi határidőre a hitelezőkkel.

Július végéig meghosszabbították a két “gyám”, Robert Badinter és Lord Wakeham mandátumát a 67,5 milliárd francia frankos adósságot felhalmozott társaság ügyeinek képviseletével. 1995 szeptembere óta az Eurotunnel nem tesz eleget adósságszolgálati kötelezettségeinek. A hitelező, mintegy 225 pénzintézettel való megegyezés elmaradása végzetes lehet a jelenlegi részvényesek, de a hitelezők szempontjából is. A bíróság által elrendelt esetleges felszámolás ugyanis, amelyet mellesleg bonyolítana az is, hogy a társaság brit-francia tulajdonú, egyik kör üzleti érdekeit sem szolgálná.

A bankok egyébként azonnali igényt támasztanak a társaság részvényeinek felére, és részesedésüket fokozatosan 75 százalékra szeretnék emelni. Ezen felül minden likvid pénzt el kívánnak vonni az Eurotunneltől, egészen addig, amíg az nem fizeti ki teljes egészében adósságait.

Az Eurotunnel igazgatóságának elképzelései meglehetősen messzire esnek ettől, eszerint a jelenlegi részvényesek megőriznék a többséget egészen 2004-ig, amikor is a vállalkozás várhatóan képes lenne tisztességes osztalékot fizetni. Az Eurotunnel mintegy 750 ezer részvényese ez idáig alaposan ráfizetett a “kalandra”, részvényeik 1995. július közepén még 15,7 frankot értek, idén tavasszal 5 frank alá süllyedt az árfolyam, amely június végén, az esetleges megállapodás reményében 8,5 frankig emelkedett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.