Gazdaság

TELEXTŐL AZ ELEKTRONIKUS ADATCSERÉIG – Üzleti kommunikáció

A hazai sokszereplős távközlési piacon szinte minden ágazatban egyre élesebbé válik a verseny. Az üzleti kommunikációban is az előfizetők kegyeiért folyik a harc. E harcban vitathatatlanul az élen áll a Matáv Rt., amelynek ezt az üzletágát Tankó Zoltán igazgató képviseli. A cég elért eredményeiről ő adott számot lapunknak.

A Matávnak e szolgáltatásait az igazgató szerint alapvetően két részre lehet osztani. Az egyik a beszédcélú, a másik pedig a nem beszédcélú adatátviteli szolgáltatások területe. Ez utóbbiak közé az egyre népszerűbb Internet, az úgynevezett X.25-ös adatátviteli hálózat, valamint a menedzselt bérelt vonalak, és az űrtávközlés rendszere, a VSAT tartozik. Ezenkívül – igaz csökkenő mértékben – maradt a telex. A legújabb, nem beszédcélú szolgáltatás pedig az úgynevezett EDI (elektronikus adatcsere).

Az igazgató szerint a menedzselt béreltvonali szolgáltatásokat elsősorban az országban szétszórt telephelyekkel rendelkező, azonban nagy adatátviteli igénnyel rendelkező cégek rendelik meg. (A menedzselt kifejezés azt jelenti, hogy a hálózat egy esetleges meghibásodás esetén a forgalmat rögtön más irányba tereli.) Előnye, hogy igény szerint rendkívül könnyen növelhető az adatátvitel sebessége. A leggyakrabban 64 és 128 kbit/s-os sebességre tartanak igényt a cégek, azonban működik 34 megabájtos összeköttetés is.

Az X.25-ös hálózat kisebb adatforgalom lebonyolítására szolgál, viszont nagyon megbízható. Úgynevezett kapcsolt hálózat, tehát akkor használható, ha az előfizetők nincsenek állandó, on line kapcsolatban. A VSAT-hálózat előnyei: a gyors telepíthetőség, a vezetékes hálózattól való függetlenség. Hátránya viszont, hogy 64 kbit/s adatátviteli sebesség felett viszonylag drága. Az új lehetőség, az úgynevezett EDI pedig a cégek kereskedelmi levelezését hivatott elősegíteni. A rendszer több cég számára biztosít egy időben összeköttetést, emellett megtakarít rengeteg papírmunkát. Az EDI tulajdonképpen egy szoftver, amely mindössze egy négy megabájtos számítógépet, valamint egy Hewlett-Packard berendezést igényel. Az EDI segítségével egy cég adathálózatából egy-egy részt egyszerűen átküldhet a partnerének.

A nem beszédcélú szolgáltatások közül az Internetről mindenképpen érdemes még szót ejteni: a hálózat iránt érdeklődők száma a vártnál sokkal hamarabb emelkedett, így fordulhatott elő, hogy a Matáv immár kinőtte két megabájtos összeköttetését.

Egyre inkább előtérbe kerül, igaz leggyakrabban a videokonferencia kapcsán, az integrált szolgáltatású digitális hálózat, az ISDN is. Pedig, mint az üzleti kommunikációs igazgató mondja, egyáltalán nem csak arra használható. Az egyik legnagyobb előnye ugyanis, hogy két számítógépes LAN-hálózat kapcsolható vele össze időszakosan, például rendkívül hasznos lehet egy könyvelő és ügyfelei számára.

A Matáv üzleti kommunikációs ágazatában külön gondot fordít legnagyobb ügyfeleire. Ezekkel az előfizetőkkel a részvénytársaságon belül külön ügyfélmenedzserek foglalkoznak. Egy ilyen ügyfélmenedzser egy vagy kettő nagyon nagy, vagy körülbelül öt-hat közepes felhasználónak számító céggel tartja a kapcsolatot. Az üzleti kommunikációs piacon egyre nagyobb a verseny, ez azonban az igazgató szerint egyértelműen jót tesz a Matávnak. Véleménye szerint a cég így bebizonyíthatja, hogy nem csak monopolhelyzetben tudja megállni a helyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik