Gazdaság

Telehírek

– A Matáv Rt. Budapesten már júniusban beindította úgynevezett OSS-rendszerét, így fokozatosan valamennyi fővárosi előfizető új típusú számlát kaphat. A 4 milliárd forintos fejlesztés felét hajtották végre eddig, 1997 végéig valamennyi Matáv-előfizető hasonló, a korábbinál részletesebb számlát kaphat. Az OSS modulja bekerül az ügyfélszolgálati irodákon működő számítógépekbe. Ez a modul elsőként az István központban használható, így ott bárki naprakész információkat kaphat. A szolgáltatás országossá tételétől a Matáv a várakozási idők és a számlapanaszok csökkenését várja.

– A Monor Telefon Társaság Rt.-hez (MTT) tartozó nagykátai körzetben június 26-án kötötték be az 50 ezredik telefonállomást. A cég 1994 végén 13 800 előfizetőt vett át a Matávtól. A monori primer körzetben 43 településen 240 ezer ember él. Az MTT ez év végére 55 ezer telefon- és 17 ezer kábeltelevízió-vonal bekapcsolását kívánja elérni. A társaság aktív szerepet kap a Magyar Honvédség telekommunikációs rendszerének modernizálásában. Tárgyalások folynak arról, hogy az M5-ös koncessziós autópálya teljes telekommunikációs hálózatát és segélykérő telefonszolgáltatását is ezzel a társasággal építik meg.

– Az Ericcson Távközlési Kft. telefonhálózat fejlesztésére írt alá szerződést a Hungarotel Rt.-vel és a Pápatel Rt.-vel. Ennek értelmében az Ericsson még 1996-ban kiépíti az orosházi primer körzetben 11 000 új előfizető teljes telefonhálózatát kulcsrakész fővállalkozásban. A telefonközponttól a lakások telefoncsatlakozásáig terjedő vállalkozás jelentős része úgynevezett RLL technológiájú. Ez azt jelenti, hogy az előfizetőket rádiós összeköttetésen keresztül kapcsolják a hálózatba. A pápai körzetben 2500 olyan előfizetőt kapcsolnak az év végéig ugyancsak RLL-technológiával a hálózatra, akiket vezetékes vonalhoz amúgy csak nagy sokára (vagy egyáltalán) nem tudnának juttatni.

– A Pannon GSM Rt. a következő hetekben megújítja hangposta- szolgáltatását. A változás lényege, hogy az előfizetőknek nem kell majd nemzetközi (esetleg kétszeres) tarifát fizetniük, ha külföldön is igénybe kívánják venni ezt a szolgáltatást. A cég egyébként egy ideje már úgynevezett Phase II. kártyát adnak új előfizetőiknek. A SIM-kártyákban a Phase II-es előírással a korábbi hárommal szemben 8 kilobájt memória használható. Ez azt jelenti például, hogy a korábbi 50 helyett akár 100 név és telefonszám, valamint 12 SMS-üzenet is tárolható. Bővebbet erről a cég Váci úti és a nemrégiben megnyílt Károly körúti ügyfélszolgálatánál lehet megtudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik