Gazdaság

Átalakuló szerződés

A CEFTA-megállapodást 1992. december 21-én írták alá, és 1993. március 1-jétől hatályos. A vámkedvezmények kétoldalú leépítése szempontjából az ipari termékeket a szerződő felek három részre osztották.

A gyorsított vámlebontás körébe tartozó termékek vámja a megállapodás bevezetésével azonnal megszűnt. A normál körbe tartozó áruk esetében a vámok megszüntetését 1995. január 1. és 1997. január 1. között, évenként azonos ütemű csökkentéssel tervezték. A lassított vámlebontás körébe tartozó áruféleségek esetében a vámokat 2001. január 1-jére kell megszüntetni; a megállapodás 1995. január 1-jén 10 százalékos, azt követően 2001. január 1-jéig évenként 15 százalékos vámcsökkentésről szól.

A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeknél nem tűzték ki a teljes körű szabad kereskedelem bevezetését. Az országok kétoldalú listák keretében, a mindenkori vámokat az évek során 10 százalékkal csökkentve, a megállapodáson kívüli országokhoz képest 20 százalékos, illetve 50 százalékos vámelőnyt nyújtanak egymásnak, mennyiségi megkötéssel vagy anélkül.

A megállapodás alapján 1993. március 1-jétől a Lengyelországba irányuló magyar iparitermék-kivitel csaknem 50 százaléka, a Csehországba és Szlovákiába exportált ipari termékeink több mint 55 százaléka élvezett vámmentességet.

A szabadkereskedelmi megállapodást a négy ország 1994. április 29-én módosította, felgyorsítva a vámok lebontását. Eszerint a normál listán szereplő ipari termékeknél 1997. január 1-jén, a lassítólistán lévőknél pedig 1998. január 1-jén szűnik meg az összes vám. A legérzékenyebb termékeknél – magyar részről főként textil- és konfekcióipari, papíripari, kohászati, valamint gépjárműipari termékek tartoznak ide – a vámlebontás az eredeti megállapodás szerinti ütemben, vagyis 2001. január 1-jén fejeződik be.

A mezőgazdasági termékeknél is gyorsul a vámcsökkentés, és azonnal 50 százalékkal mérséklik azon termékek vámját, amelyek az eredeti megállapodásban is szerepelnek. Egyidejűleg emelik a bevihető mennyiséget is. Magyarországnak sertéshúsból, gabonafélékből, olajosmagvakból és borból sikerült növelnie a bevihető mennyiséget.

1995 augusztusában abban állapodtak meg a felek, hogy a normál listás ipari termékek vámját 1996. január 1-jével, a lassítólistásokét 1997. január 1-jével szüntetik meg, a védett listán lévőkét pedig 2000-ben. Magyar-lengyel viszonylatban kivételt jelentenek a gépjárműipari termékek.

Múlt év decemberében a szervezet tagországai nagy lépést tettek az agrártermékek kereskedelmét korlátózó akadályok lebontásában. Az 1996. január elsejétől alkalmazott kedvezmények az agrártermékek eddigi 50 százaléka helyett már azok 80 százalékát érintik. A tagok megegyeztek abban, hogy egyes mezőgazdasági termékeknél egyáltalán nem alkalmaznak vámokat. Egy másik árucsoportnál pedig – mennyiségi korlátozások nélkül – valamennyi CEFTA-országgal szemben egységes, az adott országban alkalmazott legnagyobb kedvezményű vámtételnél alacsonyabb vámokat alkalmaznak. Egy harmadik termékcsoportnál – amely a legérzékenyebb termékeket tartalmazza – a tagországok kétoldalú megállapodásokat kötnek a vámkedvezményekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik