Gazdaság

JÓL STARTOLT A TURIZMUS – Itt költők társasága

admin
admin

1996. 06. 19. 00:00

Az idegenforgalom az idei első negyedévben 336,9 millió dolláros devizabevételt hozott. Az ágazat egyenlege – amely a tavalyi 156,6 millió dolláros veszteséggel szemben most 118,1 millió dolláros aktívumot mutatott – jelentősen javította a fizetési mérleg pozícióját.

Jól kezdte az évet az idegenforgalom. Az első negyedévben a tavalyihoz hasonlóan dinamikus fejlődést: a korábbi év hasonló időszakában mértnél 31 százalékkal nagyobb konvertibilis devizabevételt regisztráltak az ágazatban. A turizmus egyenlegére az ágazatért felelős Dunai Imre miniszter szerint a forint konvertibilissé válása is kedvezően hatott. Korábban ugyanis többen csak azért váltották ki a turistakeretet, hogy a pénzt áttegyék a devizaszámlájukra – erre a szabadabb átválthatóság miatt ma már nincs szükség. A bevételi oldalt erősítette az is, hogy januártól áprilisig átlagosan 37,5 százalékos volt a szállodák foglaltsága, de az ötcsillagosok 57,3 százalékot, a négycsillagosok pedig 48,8 százalékot értek el, azaz növekedett a tehetősebb vendégek aránya. (A képhez hozzátartozik: a kereskedelmi szálláshelyeken a belföldi vendégéjszakák száma az első négy hónap során 4,2 százalékkal csökkent.)

Különösen a budapesti szállodák helyzete kedvező. A Magyar Turisztikai Szolgálat Rt. adatai szerint a fővárosi szobaállomány felét adó 16 nagy hotel májusban már 81 százaléknál nagyobb szobakihasználtsággal büszkélkedhetett – ez 5,3 százalékkal jobb a tavalyinál. Eddig több mint húszezer szobaéjszakával teljesítettek többet ezek a szállodák, mint a tavalyi azonos időszakban. (Az idén 57,84 százalékos volt a kihasználtság, az elmúlt évben ugyaneddig 55,32 százalékot ért el.)

Gyarapodott a bejegyzett utazási irodák száma is. Az idén 40 irodát töröltek a nyilvántartásból, és 83 újat vettek fel az immár 919 céget regisztráló lajstromba. Tavaly az utasok megkárosítása miatt 12 ügynökséget függesztettek fel, illetve töröltek, az idén eddig egyet sem. (Nem hiába szigorították meg év közben a vagyoni biztosítékot, amelyet csak az IKM turizmus főosztályának ellenjegyzésével lehet felvenni az utasok kártalanítására.)

Az idegenforgalmi ágazat szempontjából biztató fejlemény, hogy tavaly decemberben PHARE-segéllyel 1999-ig tartó országos programot indítottak a turizmus fellendítésére. A fejlesztési koncepció végrehajtására, akciótervek kidolgozására jövő júniusig egymillió ecu-t lehet felhasználni. A tervekben regionális irányítási rendszer, országos információs rendszer kiépítése, a lovas turizmus felpezsdítése is szerepel.

A szakminisztérium vezetésével jogalkotási programot is előkészítettek egyebek között az EU-jogharmonizációra, a feketegazdaság elleni fellépésre, ezen belül is az utazásszervezés előírásainak szigorítására, a fizetővendéglátás átfogó szabályozására és a turizmustörvény előkészítésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.