Gazdaság

Reményteljes vergődés

admin
admin

1996. 06. 12. 00:00

Kornai János új kötete válogatás a világhírű közgazdászprofesszornak 1994. és 1996. között a hazai szaksajtóban megjelent tanulmányaiból, illetve a vele készített interjúkból.

A tanulmányok két témakört ölelnek fel. Egy részük a posztszocialista gazdaság egyensúlyi problémáival, azaz a hiány, az infláció, a külső és belső adósság, a fizetési mérleg és a költségvetési deficit okozta feszültségekkel, valamint a kiküszöbölésükre hozott stabilizációs intézkedésekkel foglalkozik. A másik témakör a jóléti rendszer reformja, az állampolgár és az állam viszonya. Az elemzések döntően a magyar gazdasági helyzet tanulmányozásán alapulnak, a mondanivaló azonban az egész posztszocialista régióra vonatkoztatható.

A kötet írásai két szempontból is különböznek a szokásos, többnyire a számok és a rideg tények tükrében végzett vizsgálódásoktól. Egyrészt a szerző túllép a szűken vett közgazdaságtan körén, és más tudományágak – így a történettudomány, a politológia, a szociológia, a pszichológia – tárgykörébe tartozó problémákat is érint, s egy-egy téma politikai-filozófiai és etikai vonatkozásait is tárgyalja. Másrészt az írások stílusán, tartalmán és hangnemén egyaránt érződik a kutatói felelősség, az ország, az állampolgárok problémái iránti érzékenység: “a szerző nem felejti el egyetlen percre sem, hogy kutatásainak tárgya végső soron az emberek sorsa; kínlódásuk és boldogulásuk okainak és esélyeik javításának tisztázása”.

Mindezek alapján döntött úgy a kiadó, hogy ezeket a nem csak a gazdasági és politikai döntéshozók számára nagyhatású – s feltehetően nem is csak nekik szánt – szemléletformáló írásokat egy kötetbe gyűjtve, a szélesebb olvasóközönség számára is elérhetővé teszi.

(Kornai János: Vergődés és remény, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest 1996. 2300,- Ft)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.