Gazdaság

OLAJKVÓTÁK – Az OPEC helyet csinált Iraknak

A kitermelési kvóta növelésében állapodtak meg az OPEC tagországai a kőolajexportáló szervezet Bécsben, a múlt héten megrendezett 100. értekezletén. Az érintetteknek, amelyek köre Gabon kilépésével szűkült, az eddigi 24,533 millió hordó helyett 25,033 millió kitermelésére nyílik lehetőségük. A döntéshozók így kívánták megakadályozni, hogy Irak újbóli megjelenése felborítsa az olajpiac viszonylagos egyensúlyát.

Irak és az ENSZ május 20-i megállapodása után átmenetileg estek az olajárak, ám azóta Londonban a Brent ára 18 dollár, míg az USA-ban a WTI-minőség 20 dollár körül stabilizálódott. Irak napi 700 ezer barrelnyi olajkínálata a piac 1 százalékát fedi le, szakértők szerint ennek hatása csak hónapok múlva jelentkezhet az árakban.

Az OPEC-országok kitermelése egyébként folyamatosan túllépi a megengedett keretet, napi átlagban 26 millió hordóval, mintegy 6 százalékkal.

Irak egyébként eredetileg az Öböl-háború előtti, napi 3,14 millió hordós kvótájára tartott igényt. Most Bagdad, jóval csendesebben, 1 milliós kérelmet terjesztett elő, amelynek sorsáról egy később megrendezendő rendkívüli OPEC-tanácskozáson döntenek majd. A jelenlegi megállapodás fél évig marad érvényben.

A napokban egyébként 1990 óta első ízben az amerikai kormány engedélyezte a vállalatoknak, hogy Irakból származó olajat vásároljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik