Gazdaság

Világ-mikronómia

Nadrágszíjat szorít az Apple. Az amerikai számítógépgyártó 100 nappal ezelőtt hivatalba lépett elnöke, Gilbert Amelio jelentős leépítési tervekről számolt be. A költségek 15 százalékos csökkentését célzó elképzelésekben 2800 alkalmazott elbocsátása, valamint a gyártott modellek számának megfelezése szerepel. Az Apple első negyedéves veszteségei 600 millió dollárra rúgnak, és piaci részesedése napról napra csökken. A társaság elnöke azt reméli, hogy egy éven belül ismét egyensúlyba kerülnek a cég pénzügyei annak ellenére, hogy a forgalom a tavalyinál 2 milliárddal kevesebb, 9 milliárd dollár lesz. Alapvetően változtatni kívánnak az eddigi licencértékesítési politikán, különös tekintettel az Internet adta lehetőségek minél jobb kiaknázására. Reményeik szerint az Internet-szolgáltatásokat igénybe vevők 25 százaléka Apple számítógéppel közelíti meg a rendszert, a szolgáltatók 20 százaléka Macintosh-használó, és az Internet-oldalak 40 százaléka Apple felszereléssel készül már a közeljövőben. A gyártó, identitásának minél erősebb hangsúlyozása érdekében, az amerikai piacon maga kívánja értékesíteni új kisszámítógépét, a Pippint, amelyet ez idáig csak Japánban forgalmaztak, a japán Bandai közreműködésével.

A Volkswagen ellenkeresete. Hitelrontás címén a Volkswagen panaszt nyújtott be a frankfurti bírósághoz a General Motors ellen. Az ügy 1993-ra nyúlik vissza, amikor a GM értékesítési igazgatója, Ingacio Lopez egyik napról a másikra a VW-hez igazolt. A GM akkor Lopezt üzleti titkok eladásával vádolta meg, és keresetet nyújtott be a darmstadti bíróságon. A vizsgálat azóta befejeződött, az ítélet még várat magára. Az Opel, túl lassúnak találva a német igazságszolgáltatást, kártérítésért a michigani bíróságnál perelte be a VW-t és annak vezetőit, köztük az igazgatóság elnökét, Ferdinand Piechet is. Ennek következményeként 3,5 százalékkal esett a VW részvényárfolyama, ami azután a német gyártót kártérítési ellenkereset benyújtására ösztönözte.

Válik az IPC a Bulltól. A szingapúri gyártó, az IPC eladta 3,27 százalékos érdekeltségét a Bullban. A tranzakciót 30 frankos árfolyamon bonyolították le, miközben a Bull-részvények ugyanazon a napon 43,50 frankos árfolyamon zártak a párizsi tőzsdén. Az IPC úgy nyilatkozott, hogy érdekmúlás okán szabadult a Bullal 1993 márciusában kötött házasságból. Akkor a Bull-leány, a Zenit Data Sistems (ZDS) által gyártott PC-k eladására szövetkeztek, ám a Bull azóta eladta a ZDS-t a Packard Bellnek.

A Krupp átmeneti teljesítménycsökkenést prognosztizál. Várhatóan nem sikerül megismételnie a német fémipari csoportnak a tavalyi eredményeket, ám 1997 tekintetében már bizakodóbban nyilatkozott Gerhard Cronince elnök. 1995-ben 505 millió márkát tett ki a nettó nyereség 27,7 milliárdos forgalom mellett. Az elnök szerint ez évben a szerszámgépgyártás, az ipariberendezés-telepítés, az autóalkatrész-előállítás változatlanul sikeres lesz, de a hengerelt minőségi acéltermékek iránt csökken az érdeklődés. 1995-ben ez az ágazat jelentette a társaság konszolidált forgalmának 35 százalékát és a nyereség 87 százalékát, összesen 466 millió márkát itt termeltek meg.

Rignier nem adja fel terveit. A svájci lapkiadó a tavalyi, csalódást keltő európai eredmények ellenére terjeszkedni kíván az öreg kontinensen. A csoport forgalma 1995-ben 1 százalékkal, 930,3 millió frankra nőtt Európában, ám a nyereség 3,2 százalékkal, 18,4 millió frankra csökkent. Kelet-Európában a legígéretesebb piac Michael Rignier szerint Csehország. A kiadó a közelmúltban megvette az Expresst, amelyet 250 000 példányban terjesztenek. Rignier úgy nyilatkozott, hogy romániai vállalkozásuk meggyőzően működik. Tavaly amerikai tevékenységük volt a legsikeresebb, 54,5 millió dollár tiszta nyereséggel. Ám sokak csodálkozására Rignier megvált USA-beli nyomdai vállalkozásától, a Color Presstől. A mintegy 100 millió dolláros ellenértéket a kiadó Ázsiában, elsősorban Kínában akarja befektetni, de Rignier francia, német és svájci területen is terjeszkedést fontolgat.

Alitalia: túlélési terv. Minimum 3100 milliárd lírás (2 milliárd dollár) állami tőkeinjekcióra szorul az elmúlt évet 442 milliárd lírás üzemi veszteséggel záró olasz légitársaság. Az Alitalia adósságai 3420 lírára rúgnak, miközben vagyona mindössze 422 milliárdot ér. A szanálási tervben 12 százalék bérköltségcsökkentés szerepel. A 18 ezer alkalmazottból 3200-at bocsátanának el. Az elképzelések szerint két külön szervezetet hoznának létre a versenyképes tevékenységek működtetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik