Gazdaság

Teljes joggal

AZ OECD ÉVES MINISZTERI ÉRTEKEZLETÉN először vett részt teljes tanácskozási joggal magyar küldöttség. Hazánkat Dunai Imre ipari és kereskedelmi, illetve Kovács László külügyminiszter, valamint Surányi György jegybankelnök képviselte.

NEM LESZ KÖZPONTI NYOMOZÓHIVATAL, ugyanis a koalíciós pártok megegyezése hiányában a miniszterelnök nem terjeszti a parlament elé azt a tervezetet, amelyet csak törvények (köztük több kétharmados) módosítása árán lehetne megvalósítani. A koalíciós egyeztető tárgyalások után Horn Gyula és Kuncze Gábor bejelentette, hogy a feketegazdaság és a szervezett bűnözés elleni harcot nem adták fel, s új utakat keresnek a kemény fellépésre.

AZ AUTÓIPARI BERUHÁZÓK újabb pénzeket pumpálnak Magyarországra. A Ford, az Opel, a Suzuki és az Audi beruházásai, amelyek már eddig is meghaladták az 1 milliárd dollárt, tovább folytatódnak. A legtöbb pénzt az Audi fogja költeni: összes győri beruházásának értéke 1998-ig eléri az 1 milliárd márkát. Új jövevények a piacon a Hyundai, amely teherautó-összeszerelést tervez, valamint a Ssang Yong, amely a Rábával tárgyal tízezer Korrando terepjáró összeszereléséről. Eközben az Ikarus is biztató tárgyalásokat folytat a Volvóval.

DRÁGA LESZ A KENYÉR, állítják a gabonakereskedők. A 72-92 forintos kenyérárakat 92-117 forintra, sőt egyesek szerint 130 forintra katapultálhatja a kenyérgabona csillagászati ára. A kereskedők prognózisa szerint az aratás idejére a búza tonnánkénti ára 21,5-22 ezer forintra nőhet, ami a tavalyinak a kétszerese. Lakos László földművelésügyi miniszter azonban indokolatlannak tartja az ilyen előrejelzéseket. Eddig 1,2 millió tonna búza exportjára adtak engedélyt. Ez a mennyiség csak akkor nőhet, ha az aratás után már bizonyos, hogy a termés elegendő a kiegyensúlyozott hazai ellátáshoz.

A FOGYASZTÓI ÁRAK EGY ÉV ALATT 24,2 SZÁZALÉKKAL EMELKEDTEK. Az élelmiszerek ára az elmúlt hónapban átlagosan 1,2 százalékkal nőtt, a nem élelmiszereké pedig 1,8 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek, üzemanyagok, szeszes italok stb. árának emelkedése az átlagos mérték alatt maradt. A minap bejelentett benzináremelés azonban a következő havi mutatót már alaposan meg fogja változtatni.

A MOL RT. VEZETÉSÉNEK megtartása vagy menesztése ügyében gyors fordulatok tapasztalhatók. Pár nappal ezelőtt a napisajtó arról számolt be, hogy kormányzati körökben tényként kezelik az olaj-gate ügyben érintett Pál László Mol-elnök menesztését, Suchman Tamás privatizációs miniszter viszont kijelentette: nincs napirenden az egykori ipari miniszter felmentése.

PALOTÁS JÁNOS, A KÖZTÁRSASÁG PÁRT ELNÖKE VISZONT MEGY, méghozzá önszántából. Az ismert vállalkozó és most már expolitikus – aki megtartja elnöki pozícióját a Vállalkozók Országos Szövetségének élén -, döntését azzal magyarázta, hogy a nagy nyilvánosság előtt támadások és méltánytalanságok érték. Ezzel valószínűleg a cégeinél elkövetett gazdasági szabálytalanságok feltárását célzó hatósági vizsgálatokra utalt, amelyek megtépázták politikusi tekintélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik